latinica  ћирилица
04/03/2016 |  10:57 | Аутор: РТС

Огромна суша усљед људске грешке

Сушни период који је на Блиском истоку трајао 14 година, најдужи је у последњих 900 година и уопште није наступио природним путем, наведено је у извјештају америчке агенције НАСА.
Суша  (илустрација) -
Суша (илустрација)

Истраживачи НАСА-е закључили су да је период од 1998. до 2012. године био сушнији од било ког другог, као и да је суша изазвана људском грешком.

Научници Универзитета у Колумбији, Универзитета у Калифорнији и Санта Барбари утврдили су да је недостатак воде у Сирији резултат избијања грађанског рата 2011. године.

Испитали су податке о прстеновима дрвећа у неколико медитеранских земаља да би утврдили обрасце о сувим и влажним годинама у распону дужем од 900 година.

Водећи аутор студије, Бен Кук, истакао је да временске прилике у источном Медитерану варирају у протеклих девет вијекова, али да су најизразитије у посљедње двије деценије.

“Недавна суша изван је опсега природних промјена“, објаснио је Кук.

Нагласио је да је ово истраживање потврдило ранија испитивања у којима се дошло до закључка да је људски фактор узрок екстремних климатских промјена.

Како би установили обрасце климатских промјена, истраживачи су користили податке прикупљене у Сјеверној Африци, Грчкој, Либану, Јордану, Сирији и Турској које су упоређивали са подацима прикупљеним у Шпанији, јужној Француској и Италији.