latinica  ћирилица
05/03/2016 |  11:00 | Аутор: Вечерње новости

Сређен стан - витка линија

Када пожелите да смршате, прије него што направите план вјежбања и исхране, прво поспремите стан. Научници су доказали да хаотично окружење изазива стрес због чега више једемо, па самим тим, умањујемо ефекте дијете.
Храна (Фото: Thinkstock) -
Храна (Фото: Thinkstock)

До овог закључка, објављеног у магазину "Животна средина и понашање", научници су дошли на основу експеримента у ком је учествовала 101 жена. Половини испитаница је речено да сачекају у кухињи која је била препуна прљавих судова и разбацаних папира. Друга половина дама одведена је у чисту и уредну кухињу.

Испитаницама је речено да се слободно послуже док чекају, а на столу су се налазиле чиније са колачићима, шаргарепом и крекерима. Током десетоминутног чекања, телефон је непрестано звонио како би повећао ефекат хаотичног окружења. Жене које су чекале у неуредним кухињама јеле су више колачића него даме у чистим просторијама, а за само десет минута успјеле су да унесу 65 калорија више.

Научници су дошли до још једног закључка. Прије уласка у просторију, неке испитанице су имале задатак да напишу када су осјећале да немају контролу у животу, а друге су писале о ситуацијама у којима су држале узде у својим рукама. Када је и једна и друга група ушла у неуредну кухињу, испоставило се да су даме које су писале о недостатку контроле појеле сто калорија више од колегиница.

Научници закључују да је боравак у хаотичном окружењу уз осјећај губитка контроле погубан за дијете. Јер, људи размишљају у смјеру "ако је све ван контроле, зашто и ја не бих био". Мада кажу да је медитација добар начин за успостављање самоконтроле, научници препоручују особама на дијетама да поспреме кухињу јер је то свакако једноставније.