latinica  ћирилица
05/03/2016 |  14:09 | Аутор: РТРС

Зашто је битно уносити цинк у организам?

Цинк је минерал одговоран за бројне функције у људском тијелу, он стимулише активност више од 100 различитих ензима.
Бадем (Фото: Thinkstock) -
Бадем (Фото: Thinkstock)

Сваки витамин и минерал је одговоран за бројне функције у људском тијелу. Један од њих је и цинк који је важан за правилан раст и развој током дјетињства и адолесценције, за функционисање имуног система, за репродуктивне функције и заштиту од слободних радикала.

Уједно овај минерал потпомаже зарастање рана и ублажава запаљења. Такође, уколико узмете сируп или лозенге са цинком у року од 24 сата од појаве првих симптома прехладе, овај минерал може да ублажи озбиљност симптома, као и трајање болести. Истраживања су показала да цинк утиче чак и на процесе памћења и учења.

У најбоље природне изворе цинка спадају сјеменке бундеве и сунцокрета, пшеничне клице, сунцокрета, индијски орах, бадеми, какао, црвено месо, спанаћ, печурке, но ипак убједљиво најбогатији цинком су морски плодови (прије свега остриге, а потом јастог и крабе).

Дијететски суплементи цинка требало би да се узимају код недостатка цинка или повећане потребе за цинком (у случају повреда, опекотина или након операција). Препоручена дневна доза цинка за одрасле износи 8 мг за жене и 11 мг за мушкарце.