latinica  ћирилица
06/03/2016 |  19:29 ⇒ 07/03/2016 | 14:03 | Аутор: Агенције

"Да није било Тита, Американци не би слетјели на Мјесец" (ВИДЕО)

Ријеч је о једној од најлуђих теорија завјере из периода Хладног рата, а документарац о наводном југословенском свемирском програму ускоро ће имати свјетску премијеру.
Тито и Кенеди - Фото: Screenshot
Тито и КенедиФото: Screenshot

На филмском фестивалу Трибека у Њујорку у априлу ће премијерно бити приказан филм "Houston, we have a problem" словеначког редитеља Жиге Вирца, који се бави једном од највеће теорије завјера из периода Хладног рата – да ли је Југославија имала свемирски програм који је Тито продао Американцима, након чега су Американци успјели да слете на Мјесец?

У најави филма наводи се да је Југославија свој програм развила на основу тајних дневника угледног словеначког научника и свемирског пионира Хермана Поточника, који су наводно откривени 1947. године, а свемирски програм основан већ наредне године.

Према тврдњама аутора, САД су крајем 1960. године сазнале за југославенски свемирски програм, а у марту 1961 Југославија га је продала Американцима. У мају исте године, дакле само два мјесеца након тога, тадашњ предсједник Џон Кенеди најавио је одлазак на Мјесец. У трејлеру се може чути како човјек, који је о свему томе био добро обавјештен, говори да је "фалсификовао скице и уљепшавао резултате пробног лансирања".

Детаљи приче, за коју НАСА годинама тврди да није истинита јер нема доказа, изнети су сљедећим редом.

Тито је 1961. године продао југословенски свемирски програм Американцима, који је тајно развијан у објекту "505" – подземном аеродрому Жељава код Бихаћа, близу границе Хрватске и БиХ.

Захваљујући овом великом "поклону", Американци су послали првог човјека на Мјесец, Југославија је одмах након тога постала најпросперитетнија комунистичка држава, а Јосип Броз Тито је постао прави плејбој и један од најугледнијих свјетских лидера. Највећа тајна хладног рата између СССР-а и САД, деценијама је остала скривена у једној од оновремених најтајанственијих војних база.

Жељава је, према тој причи, била највећи подземни свемирски центар у Европи, а тамо су се наводно чак и производиле ракете за САД, док су Тито и Јованка, опет наводно, редовно посјећивали средиште НАСА-е у Хјустону.

Бил Бери, НАСА-ин историчар, већ је једном демантовао ову причу, и рекао да, чак и да је истина да је Кенеди од Југославије купио свемирски програм, Америка никада не би дозволила да се сазна да им је у слијетању на Мјесец помогла технологија произведена ван Америке.

За нешто више од мјесец дана филм (иначе прва ХБО-ова продукција у овом дијелу Европе) о једној од најлуђих прича из бивше Југославије биће представљен свјетској јавности...