latinica  ћирилица
08/03/2016 |  09:15 | Аутор: Вечерње новости

Чашица алкохола штити од деменције

Педесетогодишњаци који дневно конзумирају умјерену количину алкохола, имају 25 одсто мање шанси да дођу у ситуацију да због заборавности не могу да обављају свакодневне активности.
Алкохол - Фото: РТРС
АлкохолФото: РТРС

Особе које пију три до пет шољица кафе дневно имају 65 одсто мањи ризик да оболе од деменције од оних који уопште не уносе кофеин, показало је истраживање спроведено на Универзитету у Калифорнији, а објављено на интернет страници Америчког часописа за епидемиологију. Иста студија је, такође, показала да педесетогодишњаци који дневно конзумирају умјерену количину алкохола, имају 25 одсто мање шанси да дођу у ситуацију да због заборавности не могу да обављају свакодневне активности.

Научници су одредили да појам "умјерено", када је алкохол у питању, за здраве особе у познијим годинама значи - 15 чашица недјељно, максимално до пет дневно за мушкарце, четири за жене.

- Болесни људи не би требало да конзумирају алкохол због могућности негативне интеракције са лијековима, али сви остали би могли да уведу чашицу ракије или црног вина, јер то повољно утиче на здравствено стање - каже Арун Карламангал, вођа истраживања.