latinica  ћирилица
13/03/2016 |  09:22 ⇒ 14:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Дипломата бициклом од Хага до Београда у хуманитарне сврхе

Холандски дипломата Ивар Скерс бициклом ће прећи пут од родног Хага до Београда, како би прикупио помоћ за дјецу обољелу од рака у Србији.
Бициклизам - Фото: АП
БициклизамФото: АП

Скерс, који је политички секретар и шеф одјељења за медије, културу и јавну дипломатију у Амбасади Краљевине Холандије у Србији, на пут ће кренути у суботу 30. априла, а путовање ће трајати 13 дана.

Предвиђена рута је 2.038 километара и пролази кроз шест земаља - Холандију, Њемачку, Аустрију, Мађарску, Хрватску и на крају кроз Србију, саопштено је из холандске амбасаде.

Циљ путовања је, како се наводи, прикупљање помоћи за организацију Нурдор Србија (www.нурдор.орг), удружење родитеља чија дјеца болују од рака и који су основали удружење за бригу о дјеци која су на терапији у београдским болницама.

Дјеца бораве у кућама удружења Нурдор кад год не морају да су у болници и тако проводе више времена са родитељима. Нурдор у потпуности зависи од донација.

У марту 2015. године тим Амбасаде Холандије посјетио је једну од Нурдорових кућа у Београду у оквиру иницијативе "Холандија ради", чији је циљ да се окупе појединци, групе пријатеља или колега, и да заједно реализују неки пројекат у свом крају.

Холандска амбасада је у Нурдор родитељској кући опремила дјечје игралиште, засадила саднице јабука у врту, поставила полице за књиге, обезбиједила књиге и друге украсе за кућу, каже се у саопштењу.

Сав прикупљени новац ће бити употребљен како би Нурдор Србија могао да настави да обезбијеђује најбоље могуће услове дјеци која болују од рака, као и да њиховим породицама олакша дуг и болан процес лијечења.

Скерс је прошле године имао сличан покушај да бициклом иде од Хага до Београда, и том приликом је донирао 60.000 динара Нурдору, али је путовање морао да прекине на пола пута због повриједе руке, саопштила је холандска амбасада.