latinica  ћирилица
14/03/2016 |  10:49 | Аутор: novosti.rs

Сан утиче на креативност

Док спавамо, мозак обрађује доступне информације, које ће нам, када се пробудимо, помоћи да донесемо правилне одлуке. Важно је да спавамо и прије и послије учења, јер тако одмарамо мозак.
Сан (Фото: ilustracija/dynamicyou) -
Сан (Фото: ilustracija/dynamicyou)

Стручњаци стално истичу да је важно да се наспавамо, да би наш организам могао нормално да функционише. А шта квалитетан сан конкретно значи за мозак?

- Док ми спавамо, он обрађује доступне информације, које ће нам, када се пробудимо, помоћи да донесемо правилне одлуке. Послије непроспаване ноћи то није могуће, јер мозак није имао времена да нас припреми.

- Ситуације се само гомилају, у живот нам улазе нови људи и дешавају се нове ствари, а ако не спавамо довољно, буни се дио мозга одговоран за архивирање података и њихово утврђивање.

- Важно је да спавамо и прије и послије учења, јер тако одмарамо мозак и омогућавамо му да прочитане информације боље запамти и дуже их задржи у меморији.

- Истраживачи са Универзитета у Рочестеру су открили да се током спавања мозак чисти од штетних молекула, односно токсина који су се наталожили током дана. Ако не спавамо довољно и квалитетно, пријете нам неуродегенеративне болести.

- Сан је благотворан и за подстицање креативности, зато што се током њега стварају конекције у мозгу, које се по буђењу појављују у облику занимљивих и корисних идеја.