latinica  ћирилица
15/03/2016 |  13:25 ⇒ 13:29 | Аутор: novosti.rs

Грашак чува кости и срце

Особама које често осјећају умор грашак би требало да буде примарна намирница, јер његови састојци одржавају енергију унутар ћелија организма, па самим тим враћају и виталност.
Грашак (фото:banjaluka.com) -
Грашак (фото:banjaluka.com)

Стално сте уморни, не успевате да се усредсредите на посао? Једите грашак и биће вам боље. Ову махунарку богату хранљивим састојцима у исхрану би требало да уврсте сви, и они који га воле и они који га не воле.

Особама које често осећају умор грашак би требало да буде примарна намирница, јер његови састојци одржавају енергију унутар ћелија организма, па самим тим враћају и виталност.

Очувању здравља помаже и обиље витамина, минерала, влакана и других корисних састојака које посједује. Познато је да обилује гвожђем, а као изврстан извор витамина К, помаже у минерализацији костију, чува срце и кардиоваскуларни систем. Овај витамин активира остеокалцин који помаже уградњи калцијума у кости, а истовремено одржава нормалну густину крви.

Осим тога, као добар извор фолне киселине и витамина Б6, грашак спрјечава накупљање хомоцистеина, састојка, који, иначе, нарушава везивање колагена у костима, што може узроковати остеопорозу, а у доброј мјери доприноси и настанку атеросклерозе.