latinica  ћирилица
16/03/2016 |  15:19 | Аутор: СРНА

Црна Гора: У месним прерађевинама опасна бактерија "листерија"

Више производних објеката у Црној Гори добило је привремену забрану рада због присуства бактерије "листерија" у месним прерађевинама, попут "његушке кобасице" и "суџука", саопштила је црногорска Управа за инспекцијске послове.
Бактерија (илустрација) -
Бактерија (илустрација)

Због присуства ове бактерије у месним прерађевинама привремено је забрањен рад производним објектима "Примато П" из Даниловграда, "Велмонт" из Подгорице и кланици са прерадом "Бурко" из Бијелог Поља, наводи се у саопштењу.

Производи су стављени ван промета и код произвођача и у малопродаји док се не обаве потребне анализе.

Налаз је у спорним производима показао присуство бактерије "листерија" која може довести до гнојног менингитиса, менингоенцефалитиса, енцефалитиса, ендокардитиса, додаје се у саопштењу.

Симптоми узроковани овом бактеријом манифестују се главобољом, укоченим вратом, високом температуром, повраћањем, губитком равнотеже, а код тежих случајева могу се појавити поремећаји свијести, конвулзије и парализа мишића.

У прва два мјесеца ове године је, након утврђених неправилности у малопродајним објектима, уништено 162,5 килограма меса.

"Разлози уништавања меса били су сензорске промјене, непрописне декларације и замрзавање свињског и јагњећег меса у малопродаји", наведено је у саопштењу.