latinica  ћирилица
16/03/2016 |  18:38 | Аутор: sputniknews.com

Мистерија на дну океана: Шта крије потопљени брод (ВИДЕО)

Давно изгубљен брод са путовања Васка де Гаме у Индију пронађен у близини Омана.
Мистерија на дну океана - Фото: Screenshot/YouTube
Мистерија на дну океанаФото: Screenshot/YouTube

Вјерује се да је потонули брод "Есмералда" дио флоте коју је водио легендарни португалски истраживач за вријеме његовог другог путовања за Индију (1502–1503).

Олупина брода пронађена у близини обале Омана и највјероватније је била дио експедиције коју је предводио легендарни португалски истраживач Васко де Гама, што је чини најстаријим бродом који је икада пронађен и истражен.

Португалски истраживач је са својом армадом установио Морски пут за Индију ("Carreira da India") на свом првом путовању у Индију (1497-1499), у оквиру подухвата откривања првог поморски пут између Европе и Азије.

На свом другом путовању у Индију (1502-1503) "Есмералда" и Сао Педро су били водећи бродови од пет бродова у оквиру четврте португалске флоте која је истраживала Индијски океан.

Њима су командовали Де Гамини ујаци по мајци Висенте и Брас Содре. Вјерује се да су потонули у олуји сјевероисточно од Халанија острва у Оману.

"Скупоцјен губитак бродова који се могао избећи и њихових вриједних товара који је такође резултирао смрћу браће Содре је добро документована прича која је испричана небројено пута током вијекова", написао је истраживачки тим у чланку за часопис за наутичку археологију.

У нашем истраживању смо користили познате историјске чињенице Де Гаминог путовања за Индију у којем је било и насилног ратовања и пиратства.

Олупину је прво открила енглеска компанија за проналажење потонулих бродова “Блу вотер“ 1998. године, а вађење олупине је трајало од 2013. године.

Хиљаде предмета је до сада извађено из олупине укључујући португалске златне новчиће и сребрни новчић који је специјално искован за трговину са Индијом.

За бродско звоно се вјерује да је најстарије икад пронађено и на њему је слово М и број 498 за које истраживачи вјерују да означава датум (годину) 1498.