latinica  ћирилица
18/03/2016 |  12:20 ⇒ 12:22 | Аутор: Б92

Намирнице које не би требало стављати у замрзивач

Иако је могућност замрзавања хране некада веома корисна, неке намирнице једноставно не би требало стављати у замрзивач.
Храна - Фото: telegraph
ХранаФото: telegraph

Ево листе намирница за које Huffington Post упозорава да је опасно замрзнути.

1. Јаја

Могла би да напукну и тако омогуће улазак бактерија.

2. Неко воће и поврће

На примјер, лубеница и краставци. Свако воће и поврће које превише промени структуру и боју након одмрзавања уопште не би ни требало да се ставља у замрзивач.

3. Сир

Изгубиће на облику и структури.

4. Остали млијечни производи

Јогурт, павлака, млијеко... Млечни производи углавном нису пријатељи замрзавања.

5. Зачини

Смрзнути зачини губе на укусу и текстури онда када их одмрзнете, па губе своју функцију и хранљиву вриједност. Такође, могли би да добијете и другачији, углавном 'одвратан' окус.

6. Похована храна

Ако замрзнете поховану храну, оно што је некад било фино и хрскаво претвортће се у нешто бљутаво. Изгубиће и на укусу, тако да је боље да је похујете онда када и мислите да је конзумирате.

7. Зачињени преливи

Њих је најбоље користити када су свјежи, а када их једном замрзнете, више неће имати уопште исти укус. На примјер, ако замрзнете мајонез, одвојиће се неки састојаци, попут уља и јаја, и све ће завршити као нека чудна неупотребљива течност.

8. Кромпири

Осим ако се ради о иначе фабрички или домаће замрзнутим крумпирићима (помфриту), крумпири ће лоше реаговати на замрзавање. Могу постати воденасти, мекани, и привући бактерије.

9. Скувана тјестенина

Неке се тестенине могу чувати замрзнуте прије кувања, али генерално ћете, ако замрзнете скувану тјестенину, послије добити неку чудну масу воденастог и нејестивог тијеста.