latinica  ћирилица
22/03/2016 |  08:56 | Аутор: Вечерње новости

Вјежбајте, лакше ћете заспати

Једноставне, опуштајуће активности увече могу да помогну да побиједите несаницу...
Вјежба - Фото: Screenshot/YouTube
ВјежбаФото: Screenshot/YouTube

Да увече не бисте "бројали звијезде" и нервирали се што не можете да заспите, покушајте прије спавања да урадите неколико вјежби за опуштање мишића и релаксацију организма.

Можете прије "ноћног тренинга" да се истуширате мало топлијом водом, или да попијете чај за умирење. Може да помогне и кратко, благо масирање десне ушне ресице.

Особе код којих је несаница хроничан проблем, требало би већ послије 18 часова да покушају да се ослободе напетости која се у току дана накупила. Јер, што је ниво стреса виши, мисли су негативније и подстичу страх да ће и сљедећа ноћ бити бесана.

Класичне вјежбе

* Сједите на столицу која нема висок наслон. Удахните дубоко, лагано исправљајте кичму и подижите руке испред, као да желите нешто да дохватите. Издахните и опустите се. Избројте до десет и вратите се у почетни положај. Вјежбу поновите неколико пута.

* Врховима прстију масирајте лице од средине чела, преко слепоочница, коријена носа и образа до ушиних шкољки. Затим крените од средине браде, преко носа, до очију, чела до коријена косе. Ову масажу за опуштање можете радити и у кревету, непосредно прије него што угасите свјетло.

Кинеске вјежбе

* Лезите на леђа, кољена савијте и шакама их привуците ка грудима. Дишите нормално. Задржите се у овој пози један минут, затим се опустите, исправите ноге и положите руке са стране.

* Док лежите на леђима, удахните и истегните обје руке изнад главе. Уз издисај, спустите руке доље и масирајте тијело од груди ка стомаку. Спустите руке поред тијела. Поновите вјежбу са сваким удисајем током једног минута.

* Лезите на леђа, шаке стегните у песнице и ставите их испод леђа, што ближе лопатицама. Удахните три пута, па спустите песнице мало ниже и поновите вјежбу. Помјерајте песнице послије сваког трећег удисаја док песнице не буду у нивоу струка. У овом положају удахните пет пута, па спустите песнице на тртични дио и поново удахните пет пута.

* Лезите на десну страну, десну руку савијте у лакту, а длан ставите испред лица. Лијеву руку ослоните лактом на кук, а руку спустите испред стомака. Десна нога је испружена, а лијево кољено савијено на душеку, испред десне бутине. Опустите се и уједначите дисање.

Тешко успављивање

Несаницу или хронични поремећај спавања има око 10 одсто људи. Успављивање им углавном траје дуже од 30 минута, и у просјеку спавају мање од шест сати ноћу. Најчешћи узроци несанице су стрес, анксиозност, депресија, али могу да је изазову и неки лијекови за хипертензију, астму, кортикостероиди, препарати за мршављење. Претјеривање са кафом, никотином и алкохолом, такође, може да покрене инсомнију, али и хронични болови, канцер, Паркинсонова и Алцхајмерова болест.