latinica  ћирилица
22/03/2016 |  10:55 | Аутор: Б92

Шта би требало да доручкујемо?

Доручак је најважнији оброк дана - тако барем гласи чувена изрека.
Намирнице (Фото: Thinkstock) -
Намирнице (Фото: Thinkstock)

Међутим, експерти спроводе дебате о томе да ли је ова изрека истинита и да ли је у реду дефинисати један оброк у току дана као много важнији од другог.

Ема Стивенсон, професорка спорта истиче да је исхрана веома индивидуална и да нешто једној особи може да прија, а другој не.

- Људи морају да открију каква исхрана им одговара у смислу начина живота али и буџета - рекла је професорка Стивенсон.

Клои Мајлс, нутрициониста и портпарол Британске дијететске асоцијације је нагласила да је доручак најважнији оброк који тијелу и уму пружа неоходну енергију за почетак дана.

- Важно је да се не прескочи ниједан оброк, међутим, само доручак обезбјеђује 20 до 25 одсто дневних нутритивних вриједности. Многа испитивања су показала да људи који доручкују имају уравнотеженију исхрану и мању шансу за гојазношћу од оних који га прескачу - објаснила је Клои.

Дакле, како треба да приступимо доручку? Коју групу намирница би требало да укључимо у доручак?

Идеалан оброк би требало да укључује житарице или хљеб од скроба. Као веома добар извор влакана, таква храна може да спријечи развој болести срца, дијабетес, неке типове канцера, а такође може да побољша варење и умањи ризик гојазности.

Доручак је такође савршена прилика да се једе воће и поврће, а исто важи и за млијеко и млијечне производе.

Госпођа Мајлс је додала да месо, риба и јаја могу да се понашају као веома важни извори протеина који могу да пруже дуг осјећај ситости.

Немам много времена за спремање хране, шта да једем?

Уколико ујутру немате превише времена за спремање доручка, намажите на ђеврек крем сир са мало масти или поједите пахуљице са млијеком и бананом. Инстант каша и интегрални тост су такође добре опције.