latinica  ћирилица
22/03/2016 |  12:54 | Аутор: Б92

Зашто вас боле зуби иако немате каријес?

Не постоји ништа горе од проблема са зубима. Међутим, можда је најстрашније кад немате каријес, а нешто у устима вам ипак смета. Вријеме је за посјету зубару.
Осмијех (Фото: Thinkstock) -
Осмијех (Фото: Thinkstock)

Нема сумње да морате да се бринете за своје зубе, али немојте претјеривати са прањем. Грубо трљање четки може оштетити глеђ и/ли натјерати десни на повлачење, што ће открити коријен зуба.

Ако вас боле зуби кад пијете или једете нешто хладно, то може да значи да вам је зуб превише откривен. Иако сами не можете поправити штету коју сте већ направили, зубар вам може пломбирати мјеста на којима се зуб потрошио.

Најбољи начин за спречавање овог проблема је коришћење електричне четкице или прелазак на најмекшу четкицу за зубе. Главно је да у будућности мање притискате четкицу када перете зубе.

Имате инфекцију десни

Не бисте вјеровали колико је болест десни честа. На примјер, готово пола становника САД-а узраста од 30 и више година има неки облик пародонтозе. Међутим чак и ако нисте у тој групи, још увијек вам се може догодити упала десни.

Кад вам се тијело више не може носити с бактеријама које су се накупиле између десни и зуба, настаће инфекција која узрокује отеклине и бол. Створиће се мала врећица у којој ће се накупљати гној који ће повремено цурити из ње. Било који од симптома добар је знак за посјету зубару, а он ће вам очистити проблематично подручје и можда вам преписати антибиотике.

Претрпјели сте ударац у зубе

Вјероватно сте помислили да ваљда знате да вас боле зуби јер су добили ударац, али до неугоде може доћи чак и много година након повреде. Можда вам је зуб мало напукао па му је требало дуже времена да почне да ствара проблеме, а можда је зубним живцима требало неко вријеме да одумру.

Било како било, мртви зуб лако је препознати по разлици у боји и губитку осјећаја топлог и хладног на том мјесту. Зубар ће вам направити круну или ће вам у потпуности извадити зуб па га можда надомјести малим мостом.