latinica  ћирилица
23/03/2016 |  17:54 | Аутор: Агенције

Како је изгледала најснажнија експлозија у историји? (ВИДЕО)

Руска бомба "Цар" изазвала је најмоћнију експлозију у историји изазвану људским фактором. Тако ће вјероватно остати заувијек.
Најснажнија експлозија у историји - Фото: Screenshot/YouTube
Најснажнија експлозија у историјиФото: Screenshot/YouTube

Тридесетог октобра 1961. у 11.32 по московском времену, огромна бомба од 50 мегатона активирана је на подручју за нуклеарна тестирања изнад Арктичког круга.

Поређења ради, најмоћнија нуклеарна направа коју је детонирала САД била је хидрогенска бомба "Castle Bravo" над Бикини атолом 1. марта 1954. која је имала енергију као 15 мегатона ТНТ.

Експлозија коју је изазвао "Цар" била је 1.350 до 1.570 пута јача од оних које су изазвале атомске бомбе бачене на Хирошиму и Нагасаки, односно како се наводи у документарцу приказаном на "Discovery Channel", садржала је еквивалент свим експлозивним направама кориштеним у Другом свјетском рату – пута десет!

Експлозија је била тако моћна, да је готово оборила бомбардер Тупољев Ту-95. "Печурка" коју је направила била је седам пута виша од Монт Евереста.

Бомба је уништила све зграде у селу удаљеном 55 километара од нулте тачке и разбила прозоре у Норвешкој и Финској. Врелина је изазвала опекотине трећег степена код људи удаљених 100 километара од места експлозије, а један учесник тестирања видио је бљесак кроз затамњене наочаре са удаљености од 270 километара.