latinica  ћирилица
28/03/2016 |  11:35 ⇒ 11:44 | Аутор: Агенције

Шта људском здрављу ради помјерање сата?

Зимско рачунање времена још нам толико тешко не пада јер спавамо сат времена дуже. Али, поновно помјерање казаљки и љетње рачунање, које ове године почиње 27. марта, стрес је за наш организам па му треба времена како би се навикао на нови ритам спавања и буђења.
Љетно рачунање времена - Фото: илустрација
Љетно рачунање временаФото: илустрација

Према неким истраживањима тих сат времена колико краће спавамо заслужно је за осјећај неиспаваности, главобоље, срчано оптерећење па и већи број саобраћајних несрећа јер је због неиспаваности концентрација слабија. Наиме, тијело има свој ритам и навикнуто је да спава одређени број сати, буди се у одређено вријеме итд. Ако му се то поремети, оно то доживљава као стрес. Потребно је неколико дана да се навикне на нови ритам.

Број људи који због срчаног удара заврше у Хитној помоћи повећан је за око 25 одсто у данима након помјерања сата на љетње рачунање времена, а већином се ради о женским пацијентима, закључили су инострани стручњаци. Они који знају да пате од срчаних проблема требало би тих дана посебно да припазе шта пију и једу и смање тјелесну активност, односно избјегавају напоре.

Дмитриј Медведев је 2011.године одлучио да казаљке у Русији заувјек остану на зимском рачунању времена. Објаснио је како промјена сата два пута у години штетно утиче на биоритам људи.