latinica  ћирилица
28/03/2016 |  18:31 ⇒ 18:37 | Аутор: Вечерње новости

Тренирајте мождане вијуге уз Моцарта

Иако се на мозгу не могу видјети ослабљени мишићи или целулит, стручњаци упозоравају на то да готово сваког дана, у склопу редовне физичке активности, треба провјежбати управо и овај орган људског тијела.
Илустрација - Фото: Getty Images
ИлустрацијаФото: Getty Images

Уколико се занемари и запусти тренинг вијуга, десиће се исто што и с мишићима: мозак ће постати млитав, спор и недовољно активан.

Одређене активности дају боље резултате код тренирања мозга. Препоручују се, прије свега, медитација, кретање и састављање слагалица.

Моцарт

Испланирајте дио дана када ћете се искључити из свакодневних обавеза и опустити уз звуке класичне музике. За боље функционисање мозга довољно је издвојити 20 минута. Класична музика, осим што прија уху, стимулише стварање можданих неуротрансмитера, који помажу да брже мислите. Стручњаци савјетују да избор, прије свих композитора, буде Моцарт.

Студија рађена у Финској показала је да класична музика чак може да превенира Паркинсонову и Алцхајмерову болест. И то управо уз Моцартова дјела, јер су током слушања ових композиција уочене значајне промјене у мозгу - побољшани су памћење и способност рјешавања задатака. Већ послије неколико минута слушања Allegro con spirito уочен је благотворан утицај на размишљање.

30 минута вјежбања

Ово је минимално вријеме које током дана треба да одвојите за физичку активност. Мозгу је потребна велика количина енергије и кисеоника. Вјежбама ћете убрзати пулс, и тако ће у мозак стићи више крви, кисеоника и осталих значајних материја, који су неопходни за његов несметани рад. Такође, на тај начин ће у овај дио тијела стићи и антистрес хормони, који неутралишу мождане блокаде које настају као посљедица стресних мисли.

Кофеин и никотин

Требало би да се ограничи унос кофеина и никотина у организам, јер су то супстанце које убрзавају рад мозга, али чим престане њихово дјеловање, вијуге се повлаче на заслужени одмор. Зато, уколико вам је потребна додатна енергија, чај је бољи избор од кафе. Штеди мозак, смирује га и доводи до фреквенције алфа нивоа, у којој овај орган најбоље ствара и ради.

Медитација

Ово је основна вјежба за мозак, али не било која медитација, већ она која ће допринијети опуштању можданих хемисфера. За интелектуалце, то може да буде рад у башти, сликање мандале (симбола у кружном оквиру) или, што је тренутно велики хит у свијету, осликавање бојанки за одрасле. На крају изабране активности требало би да се осјећате као да су се искључиле све мисли.

Слагалице

Слагање слагалица има на мозак веома позитиван ефекат. У првом реду, оне нам помажу да се искључимо из свијета који нас окружује, али истовремено јачају ум, развијају маштовитост и креативност. Тражење дјелића слике, памћење положаја и слагање у цјелину је кружни тренинг за мозак и, стручњаци тврде, најбољи џогинг за вијуге.

Језици

Мозак стално треба засипати новим информацијама, јер ће у супротном да се улијени. По питању памћења, мозак се понаша као и сваки други мишић. Што га више тренирате, то ће бити јачи. И не морате да буде сувише обазриви, јер мозак сигурно не можете претрпати информација. Управо може да се деси супротно. Учење језика је, рецимо, одличан начин вјежбања због специфичног начиња "складиштења" информација у мождане "фолдере".