latinica  ћирилица
05/04/2016 |  09:14 ⇒ 09:15 | Аутор: Вечерње новости

Чешка у ЕУ - рај за нездрави стил живота

Чешка је постала прави рај у Европској унији за све који не желе да живе здраво, прија им нездрава храна, пуше или пију алкохол, док Финска од свих 28 чланица највише регулише потрошњу нездравих производа.

Од земаља Европске уније, Чешка је на неславном првом мјесту, јер се у овој држави без гриже савјести може јести нездрава храна, пушити цигарете и пити алкохол, док је Финска на супротној страни, јер најстроже регулише потрошњу нездравих производа, поткрепљујући то разним смјерницама, упозорењима и забраном рекламе. Све ово је испитала и утврдила  најновија студија швајцарских стручњака.

Чешка је ознаку лука слободе и рај за ситне пороке према студији швајцарског института Епицентар заслужила зато што никако не ограничава алкохолна пића у ресторанима, дозвољава да се рекламирају електронске цигарете као здраве, а не спречава ни рекламе алкохола, посебно пива које је опорезовано веома ниском стопом.

Доступност пива, националног чешког алкохолног пића, на које Чеси и њихова држава гледају као на "течни хљеб", а на пиваре као на важну привредну грану, доноси Чесима сваке године првенство на листама највећих свјетских пивопија, а високо су захваљујући томе и на листи народа највећих љубитеља алкохолне капљице.

Чеси са 144 литара попијеног пива годишње по глави становника и прошле године су проглашени највећим пивопијама, испред Нијемаца који попију 107 литара и Аустријанаца чија годишња потрошња је 106 литара пива по глави становника.

Либералне земље ЕУ у које швајцарска студија у шали убраја све који нису непушачи, апстиненти и вегетаријанци су уз Чешку још и Њемачка, Луксембург, Холандија, Словачка, Аустрија и Бугарска.