latinica  ћирилица
07/04/2016 |  09:58 ⇒ 10:14 | Аутор: СРНА

Италија: Пронађена плоча са етрурским језиком

Археолози су пронашли камену плочу из шестог вијека прије нове ере са текстом на етрурском језику, који би могао да објасни тајне етрурске религије.

Плоча од пјешчара, стара 2.500 година, тешка је 227 килограма и висока 1,2 метра, а пронађена је у храму у долини Мугело, сјевероисточно од Фиренце.

Етрурци су дио мистериозне цивилизације са подручја данашње Италије и иако је пронађен прилично велики број предмета из тог времена, мало се зна о систему вјеровања ове цивилизације.

Археолози се надају да би ова плоча могла да открије више о религији ове групе. Прилично дугачак текст исписан је у шестом вијеку прије нове ере.

Етрурска цивилизација везује се за стару Италију од осмог вијека прије нове ере до другог вијека прије нове ере. Етрурци су живјели на подручју данашње Тоскане, западне Умбрије и сјеверног Лација.

"Вјерујемо да се ради о тексту вјерске садржине и надамо се да ће нам рећи више о систему вјеровања ове изгубљене културе која је од фундаменталног значаја за западну традицију", рекао је археолог професор Грегори Ворден, који је дио археолошког пројекта Мугело Долина.

Рани етрурски текстови датирају из 700. године прије нове ере, а ова цивилизација се асимиловала у Римску Републику крајем четвртог вијека прије нове ере.

Они су некад владали Римом и утицали су на Римљане по свим аспектима, укључујући религију, управу, умјетност и архитектуру. Сматра се да су спадали у најрелигиозније народе старог вијека.