latinica  ћирилица
08/04/2016 |  14:51 | Аутор: Б92

Стижу хибридни путнички авиони

Европски произвођач авиона Ербас и њемачки конгломерат Сименс заједно раде на развоју хибридних путничких авиона.

Компаније планирају да те авионе лансирају до 2030. године.

Хибридни авиони могли би да превезу до 100 путника, а авион би према ријечима портпарола Сименса Флориана Мартинија требало да има погон сличан оном који има "Тојота Приус", односно много тиши и енергетски ефикаснији. Из обе компаније кажу да смањење емисија ЦО2 неће бити могуће без улагања у развој нових технологија.

Хибридни Ербас трошио би 25 одсто мање горива и током полетања и слијетања на електрични погон био би готово нечујан, а имао би домет од хиљаду километара. Крајњи циљ Ербаса је развој авијације са нултом емисијом, изјавио је извршни директор Том Ендерс.

Сарадња Ербаса и Сименса започела је још 2010. године када су тек почели да развијају ту технологију. Прошле године прототипом мале летјелице на електрични погон направили су 36-минутни пробни лет преко канала Ла Манш од Велике Британије и Француске.

Стварањем инжењерског тима од 200 људи који ће радити на развоју ове технологије пројекат желе да доведу на много озбиљнију ниво, а план је да до 2020. године већ имају технолошки кноw-хоw за демострацију изводљивости пројекта авиона с хибридним погоном.