latinica  ћирилица
09/04/2016 |  15:23 | Аутор: Агенције

Храна која смањује апетит

Тражите нешто да вас засити, а да је нискокалорично? Неке намирнице једноставно су боље за мршављење. Које? У питању је углавном храна која захтијева више жвакања и дуже варење, што даје дужи осјећај ситости.
Намирнице (Фото: Thinkstock) -
Намирнице (Фото: Thinkstock)

Јечам

Јечам је можда угљени хидрат, али без обзира на то што такве намирнице иначе пружају краткорочну енергију, ова житарица смањује апетит, шећер у крви и ризик од дијабетеса.

Ако једете хљеб од јечма, можете очекивати побољшање у метаболизму и пад шећера у крви. Јечам се може користити у салатама, супама и варивима умјесто пиринча или кромпира.

Црвена паприка

Црвена паприка појачава потрошњу калорија и смањује апетит. То је дејство јаче код особа које немају навику да једу љуту храну.

Немасно месо

Протеини су одлични за смањивање апетита и дуг осјећај ситости. Само 100 грама немасног меса може оброк учинити веома заситним. Они који не воле месо могу га замјенити махунаркама, пасуљем, сочивом, зеленим поврћем попут шпинат, броколија и кеља.

Бадеми

Кад сте гладни између великих оброка, поједите шаку сирових бадема и биће вам лакше. Бадеми ће вам дати осјећај ситости, без нежељених калорија. Избјегавајте прерађене, посољене и зачињене бадеме.

Лосос

Лосос има велику количину масних киселина омега-3 што даје осјећај ситости и смањује холестерол. Хормон лептин који се појачано производи захваљујући тим здравим масним киселинама потискује осјећај глади код људи који већ имају здраву тежину. Код особа с вишком килограма лептин нема исто дејство. Ако не волите лосос, можете га замјенити туном и скушом.