latinica  ћирилица
14/04/2016 |  09:24 ⇒ 09:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Зика вирус изазива дефекте при рођењу и микроцефалију

"Научници Центра за контролу и превенцију болест су закључили након пажљивог разматрања постојећих доказа да зика узрокује микроцефалију и друге тешке поремећаје мозга", наводи се у саопштењу Центра.
Зика вирус узрок микроцефалије - Фото: AP
Зика вирус узрок микроцефалијеФото: AP

Амерички научници и здравствене службе су потврдили да зика вирус изазива дефекте при рођењу, укључујући и микроцефалију.

То је потврђено након мјесеци дебата и неизвјесности у вези са овим вирусом, пренио је АФП.

"Научници Центра за контролу и превенцију болести  су закључили након пажљивог разматрања постојећих доказа да зика узрокује микроцефалију и друге тешке поремећаје мозга", наводи се у саопштењу Центра.

Закључак је базиран дијелом на серији студија у Бразилу, гдје су хиљаде беба рођене прошле године са дефектима, што се поклапало са инфекцијама изазваним вирусом зика.

Директор ЦДЦ Том Фриден саопштио је да ова најновија студија представља прекретницу у вези епидемије зика вируса, преноси АФП.

Неколико стотина беба рођено је у Бразилу прошле године са микроцефалијом, при чему се дјеца рађају са абнормално малим главама.

Ови недостаци се поклапају са порастом зика инфекција.

Истраживања су сада потврдила сумње тих стручњака, саопштено је из ЦДЦ, преноси Би-Би-Си.

"Ова студија означава прекретницу у вези са епидемијом ика вируса. Сада је јасно да вирус изазива микроцефалију", рекао је Том Фриден, шеф ЦДЦ.