latinica  ћирилица
20/04/2016 |  10:25 ⇒ 10:33 | Аутор: Агенције

Познати амерички љекар: Лијек за рак је у нама самима (ВИДЕО)

Многи стручњаци су потврдили да је у питању обећавајуће оружје у борби против опаке болести.
Steven Rosenberg  (Фото:cancer.gov/news) -
Steven Rosenberg (Фото:cancer.gov/news)

Иако се већ деценијама труде, научници још увијек нису успјели да пронађу средство које би у потпуности излијечило рак.

Борба против ове болести често се назива и посљедњим кораком који медицина мора да пређе, а стручњаци вјерују да су на самом крају тог пута.

Ипак, насупрот тим великим очекивањима и претенциозним истраживањима, познати доктор Стивен Розенберг са Националног института за рак у Мериленду сматра да је лек против рака много ближе нама.

Шта више, налази се у нама самима!

Наиме, он сматра да се у борби против рака, умјесто операција, зрачења и хемиотерапије, треба окренути имунотерапији, која може да подстакне наше тијело да се бори против рака, преноси сајт Блоомберг.

Још прије 40 година, Розенберг је створио прву дјелотворну технику имунотерапије. Сама имунотерапија отада је прешла пут од опскурног начина лијечења до темељног дијела националне стратегије борбе против рака у чије се истраживање улажу милијарде долара.

Све то још увијек не значи да је пронађен лијек за рак, али имунотерапија је постала обећавајуће оружје у борби против те смртоносне болести.

Др Розенберг напомиње да се имунотерапија засад показала успјешнијом методом у лијечењу рака крви него код других, чврстих облика тумора.

"Све док не омогућимо прави и дјелотворни лијек обољелима, преостаје нам још јако много посла", искрен је Розенберг.