latinica  ћирилица
20/04/2016 |  19:02 | Аутор: Агенције

Зашто сијевају муње током вулканске ерупције? (ВИДЕО)

Сигурно сте на неком видео снимку примјетили како изнад вулкансе ерупције сијевају муње. Да ли сте се икада запитали због чега?
Вулкан - Фото: Screenshot/YouTube
ВулканФото: Screenshot/YouTube

Пакао на земљи најбоље описује једну од најспектакуларнијих придодних појава, вулканску ерупцију током које дивљају хиљаде муња из облака испод кога ври геолошки вјештичји котао. Тамне пријетеће облаке из којих сијевају муње описали су још 76. године Нове ере свједоци ерупције Везува који је управо уништавао Помпеје и Херкуланеј. Само, одакле муње усред вулканске ерупције?

На то је питање чврсто наумила дати одговор група научника око Харолда Еденса с Техничког универзитета у Њу Мексику. Научници из Њемачке, САД, Канаде и Јапана окомили су се на јапански вулкан Сакураџима, дијелом због тога што тамошњи вулкан еруптира врло често, а делом због тога што кад већ еруптира, из облака сијевају муње. Оне муње које посматрачи уоче, само су мањи дио спектакла јер их је много више заклоњено облаком гасова и прашине.

Снимали су електрична поља, звукове изнад и испод човјековог чујног распона, инфрацрвено зрачење, трешњу тла, те саму ерупцију чије су потом видео записе пуштали јако успорено, како би комадић по комадић анализирали шта се тачно догађало. Уочили су да се муње појављују већ на самом почетку ерупције, а измјерили су и брзину честица прашине којом јуре увис – 100 метара у секунди.

Такве брзине значе и снажно трење између честице и ваздуха, због чега се честице прашине снажно наелектризишу. Наравно да теже честице лете краће и задржавају се на нижим висинама од оних лакших. И ту су научници дошли до одговора. Лакше честице имају снажнији позитивни набој, што значи да на тај начин долази до разлике потенцијала. А тамо гдје постоји разлика потенцијала и некакав контакт, избија и искра.

И то каква. Муње које се у дивљем плесу плету око подивљалих вулкана, настају пражњењима потенцијала од милиона волти, тако да чак и удаљенији посматрачи могу примјетити да им се лагано диже коса на глави од наелектрисаног ваздуха. Или могу чути пуцкетање. Апсолутно све као и при најснажнијим олујама.