latinica  ћирилица
20/04/2016 |  19:14 | Аутор: Агенције

Шта је горе за линију: слаткиши или сланиши?

Људи обично могу да се сврстају у двије категорије према томе шта воле да грицкају.
Слаткиши - Фото: РТРС
СлаткишиФото: РТРС

Неки воле слане грицкалице, чипсеве, флипсеве и грисине много више од табле чоколаде, док други уживају у слаткишима и не могу прегурати ниједан дан без барем једне посластице.

Иако и једна и друга категорија спадају у нездраву храну, изгледа да су слаткиши много погубнији за килажу.

Наиме, истраживања су показала да су они који бирају колачиће умјесто чипса склонији таложењу масних наслага, а то је доказало и испитивање Универзитета у Мичигену.

"Открили смо да су малишани који једу слаткише, а не слане грицкалице, послије оброка, у већем ризику од гојазности", каже др Џули Луменг, која је предводила студију.

Истраживање је обухватило 209 малишана, који су један сат гладовали, онда појели јак оброк, а за крај им је понуђен десерт и слане грицкалице. Дјеци је речено да једу колико желе.

Малишани старости између једне и три године који су се одлучили за слаткише и који су били узнемирени када им је храна узета с временом су добијали на килажи, док се дјеца која су грицкала сланише нису дебљала.

"Тенденција да једете и кад сте сити повећава се с годинама и може имати доживотне посљедице на килажу", каже др Луменг.