latinica  ћирилица
21/04/2016 |  11:53 ⇒ 12:11 | Аутор: novosti.rs

Побиједите прољећни умор

Некако с прољећа, када се природа пробуди, ми паднемо. Хоћемо све и свуда, али стално нас прати тај осјећај умора, спава нам се, безвољни смо, раздражљиви.
Сунчан дан - Фото: РТРС
Сунчан данФото: РТРС

Док неки тврде да је то само мит, љекари наглашавају да је истина. Прољећни умор није лаж и представља физиолошку фазу у процесу адаптације организма на нове метеоролошке услове. Бар двије недјеље, а реалније је мјесец дана, траје то прилагођавање, па осјећамо малаксалост, болове у мишићима, главобољу, а врло често и апатију.

Стручњаци кажу да се то дешава јер смо исцрпљени од борбе са вирусима, нисмо се још навикли на појачану сунчеву свјетлост, а зими смо по правилу пасивнији, тако да сада све стиже на наплату.

Савјет Бечког друштва за промоцију здравља је да се што више времена проводи на отвореном простору, на дневној свјетлости. Шетња, трчање, вожња бицикла - све је пожељно. Провјетравање просторија је обавезно, јер мозак мора да добије кисеоник. Колико брзо ћемо се ослободити нежељеног умора зависи и од исхране, у коју би требало уврстити што више свјежег воћа и поврћа богатог витаминима и минералима.

Нутрициониста Џудит Блахфелнер препоручује да не чекамо да се појаве парадајз и краставци, него да искористимо благодети карфиола, купуса, шаргарепе... Сан је веома важан, а препорука је да се у кревет одлази бар сат прије поноћи, јер се у том периоду најквалитетније спава.