latinica  ћирилица
22/04/2016 |  16:00 | Аутор: Агенције

Ево шта стрес може да уради вашем тијелу

Стрес се може манифестовати и на тијелу, а да тога нисмо ни свјесни.
Илустрација
(Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Ових 8 ствари које стрес може да учини људском тијелу.

Знакови на тијелу

Ако сте примјетили црвенило на кожи, реална је опција да је стрес кривац за то. Имунолошки систем тијела опада кад се суочава с јаким стресом, па оно почиње да користи хистамин како би се борио против стреса. Међутим, уколико се не рјешите стреса, црвенило се може проширити, па кожа постаје осјетљивија на ствари на које до тада није била, попут гела за туширање, омекшивача или разлике у температури.

Промјене у тјелесној тежини

Стручњаци упозоравају да стрес изазива отпуштање хормона кортизола, који нарушава способност тијела да обради шећер у крви и мијења начин на који метаболизира масноће, протеине и угљиене хидрате, што може довести како до гојења, тако и до губитка килограма. Осим тога, људи се због стреса могу и преједати или у потпуности изгубити апетит.

Честе главобоље

Уколико никад нисте имали проблема с главобољама, а изненада су вам се појавиле, узрок је највјероватније стрес. Наиме, стрес ослобађа хемикалије у мозгу које узрокују промјене у нервном систему, али и у крви која долази у мозак и ствара алергије. Осим тога, стрес погоршава мигрене и узрокује напетост у мишићима.

Цревне тегобе

Пробавни тракт се усљед стреса може пореметити на више начина. Неки од њих су горушица и спорије пражњење хране из желуца, што може узроковати гасове и надутост, али чак и повећати проблеме дебелога цријева, што доводи до грчева и дијареје.

Честе прехладе

Већ смо споменули како стрес слаби имунолошки систем. То омогућава лакши приступ бактеријама, па је, уколико сте под стресом, већа вјероватноћа да ћете се прехладити, пише Ридер Диџест.

Поновно појављивање акни

Стрес узрокује акне и бубуљице, без обзира на године. Наиме, стрес узрокује повећање нивоа хормона, посебно кортизола, који за посљедицу има маснију кожу, а таква је кожа склонија бубуљицама.

Имате проблема с размишљањем

Због стреса можете и психички обољети. Наиме, висок ниво хормона кортизола отежава концентрацију и памћење, али узрокује и анксиозност и депресију.

Примјетили сте да вам коса опада

Коса се свакодневно регенерише, па је у реду изгубити мало косе, али стрес може озбиљно да наруши регенерацију власишта и подстакне губитак косе, а у исто вријеме спријечи њену обнову.