latinica  ћирилица
24/04/2016 |  10:01 ⇒ 10:04 | Аутор: СРНА

У Хрватској 18 људи се зове Јосип Броз, 16 Анте Павелић

У Хрватској живи 18 људи са именом Јосип Броз и 16 који се зову Анте Павелић и сви имају догодовштине због имена које носе, први, имењаци некадашњег предсједника Југославије, углавном пријатне, а други, имењаци злогласног усташког вође, и не баш пријатне.

Један од Јосипа Броза каже да му никада није падало на памет да промијени име.

"И да се опет родим, волио бих се исто звати", рекао је Јосип Броз /63/ из Нашица, чији су родитељи хтјели да се зове Стјепан, али је свештеник на крштењу предложио да се зове Јосип, по стрицу.

За данашњи загребачки "Вечерњи лист" о згодама са именом говорио је и Јосип Броз /60/ из Сесвета, који је због познатог имена и презимена најбоље дочекиван у Србији, гдје је служио војску, и на Косову, гдје је одлазио послом.

"У једној биртији у Славонском Броду када се дознало моје име и презиме власници су исти трен затворили биртију за остале госте, казавши да им је у гостима Јосип Броз, па славе", прича овај Броз.

Имењаци злогласног усташког вође били су мање сусретљиви према новинарима, али су двојица пристала да разговарају о свом имену.

Анте Павелић из Старих Микановаца испричао је да није одувијек носио ово име.

"Рођен сам на дан светог Анте и прије је био обичај да се дјеци, када су рођена у те дане дају имена светаца на чији су дан рођена", рекао је овај Павелић, чији се отац бојао дати му име Анте, па га је назвао Петар.

Из принципа, зато што је рођен на дан светог Анте, он је 1989. године промијенио име Петар у Анте.

"Да нисам рођен на тај дан, име сигурно никада не бих мијењао, остао бих Петар", каже Анте и додаје да, иако носи ово име и презиме, никада то није повезивао са НДХ и усташким вођом.

Један други Анте Павелић прича да је од рођења био у незгодама због имена и презимена, те да је прије 40-ак година силом био принуђен да промијени презиме.

Анте Павелић из Вуковара тврди да су га, наконо што се Титу жалио због посла, зовнули из општине и наредили да промијени презиме.

Узео је мајчино презиме Кнежевић, али је 1992. године вратио презиме Павелић.

"И данас кад ме негдје прозову сви се окрећу као да виде бијелу врану. Многи остану и невјерици када им кажем како се зовем", додаје овај Анте Павелић.