latinica  ћирилица
25/04/2016 |  20:10 | Аутор: Б92

Тито, Стаљин, Фројд, Хитлер и Троцки живјели на истом мјесту

Прије нешто више од вијека и уочи Првог свјетског рата у центру Беча у једном су кратком тренутку живјели и Адолф Хитлер, Јосиф Стаљин, Јосип Броз Тито, Сигмунд Фројд и Леон Троцки, открива Би-Би-Си.
Беч (фото: www.travelchannel.com) -
Беч (фото: www.travelchannel.com)

Много година касније, прије него што су га пронашле Стаљинове убице у Мексику, Троцки је описао како је у јануару 1913. извјесни Ставрос Пападопулос из Кракова стигао у Беч возом. Имао је само дрвени кофер и покуцао је Троцком на врата.

- Био је низак, мршав, смеђе-сива кожа лица била му је рошава. У његовим очима није било трунке милости - описао је Троцки човјека који је заправо био Стаљин главом и брком.

Сигмунд Фројд је у то вријеме већ био реномирани утемељивач сасвим нове научне дисциплине. Имао је 57 година и био је икона не само Беча и Аустроугарске монархије, него и цијелог западног свијета.

Јосип Броз Тито, тек 21-годишњак, те је године радио у Дајмлеровој фабрици аутомобила у Винер Нојштаду, а Бечом је тумарао тражећи какав бољи посао и, наравно, начин да се забави. Градом се у то вријеме буквално смуцао и извјесни 24-годишњи Аустријанац, поријеклом са саме границе Аустрије и Баварске, који није могао да прежали што су га већ двапут одбили на пријемном испиту у бечкој Академији умјетности.

Био је то Адолф Хитлер и становао је практично на ивици сиромаштва у Улици Мелдерманштрасе. У самом средишту града налазила се и резиденција надвојводе Франца Фердинанда.

Беч је у то вријеме био тако популаран за окупљање зато што је био средиште не баш централистички устројеног царства с 50 милиона становника, у којем се говорило 11 различитих језика, између 15 великих нација. Фрањо Јосип свима је допустио држављанство и приступ школама и факултетима. Постојало је јавно здравство. Развијала се саобраћајна мрежа.

Беч је био град у којем је цвјетала умјетност, у којем су се мијешали сви ти различити културни утицаји и који је до тада темељно развио свој начин живота окупљањем у кафанама. Данас се тако зна да је Фројд волио да доколичари и виђа се с пријатељима у кафеу Ландтман, а да су Хитлер и Троцки навраћали у кафе Централ.

С избијањем рата, сваки од њих петорице почео је да на свој начин мијења свијет.