latinica  ћирилица
26/04/2016 |  11:29 | Аутор: Агенције

Умјесто хитне помоћи послали Ф-16 да спасу живот човјеку

Ф-16 „вајпер“ у стању је да лети и 2.000 километара на сат. Зато када је пацијенту у сјеверној Норвешкој хитно затребала машина за одржавање живота, норвешко ваздухопловство прискочило је у помоћ и однијело машину једним од својих ловаца.
Ф-16 "Вајпер" (Фото: jalopnik.com) -
Ф-16 "Вајпер" (Фото: jalopnik.com)

Пацијент у сјеверном норвешком граду Бодо морао је што прије да буде прикачен на машину која би замијенила рад његовог срца и плућа. Проблем је био у томе што се најближа таква машина налазила у Трондхајму, 450 километара на југ.

Љекари су страховали да конвенционални начин превоза путем друма неће бити довољно брз и да ће пацијент преминути. Хватајући се за сламку, контактирали су војну ваздухопловну базу близу Трондхајма и питали да ли постоји било какав начин за бржи превоз машине.

Пуковник Борге "Гаф" Клепе, вођа 338 ескадриле, рекао им је да се два ловца Ф-16 управо спремају за летове ка бази Мос, близу града Бодо у ком се налазио пацијент.

Ф-16, као и многи други војни авиони, може да носи складишне преграде испод крила умјесто бомби и ракета. Пошто су ловци ишли на војну мисију нису имали поменуту преграду уграђену, али су се сви у бази активирали, пронашли једну и монтирали.

Пилот, знајући о каквој се ситуацији ради, успио је да скрати 10 минута од лета који уобичајено траје око 35 минута и машина је стигла само 40 минута након што је пуковник Клепе издао наређење.