latinica  ћирилица
28/04/2016 |  11:53 ⇒ 11:59 | Аутор: РТС

На скупу 700 племена бира се и најљепша Индијанка (ВИДЕО)

Више од 100.000 посматрача, умјетника и индијанских плесача окупља се у Албукеркију на традиционалној свечаности Окупљања америчких нација.
На скупу 700 племена бира се и најљепша Индијанка (фото: www.gatheringofnations.com) -
На скупу 700 племена бира се и најљепша Индијанка (фото: www.gatheringofnations.com)

Манифестација се одржава по 33. пут и почеће тродневним избором за најљепшу Индијанку, најпопуларнијим такмичењем те врсте на традиционалном индијанском фестивалу.

Око 700 индијанских племена из САД и Канаде учествује на фестивалу, који је постао друга најпосјећенија манифестација у Албукеркију и доноси приход од 21 милион долара годишње.

Фестивал традиционално почиње плесањем око три хиљаде Индијанаца у кошаркашкој арени Универзитета Њу Мексико, а током њиховог плеса, посјетиоци покушавају да узму перо са перјаница на главама учесника.

Већина плесача такмичи се за новчану награду која се додјељује на крају фестивала.

На Окупљању нација учествују и музичке трупе које изводе традиционалну индијанску музику пјевајући и свирајући бубњеве, али и савремени блуз бендови, међу којима је и група који предводи глумац Гери Фармер, познат по улогама у филмовима Џима Џармуша Пут самураја и Мртав човјек .

Побједница избора за најљепшу Индијанку током годину дана владавине постаје главна промотерка Окупљања нација широм САД и Канаде.

Окупљање нација одржава се посљедњег викенда у априлу сваке године, а први пут је одржано 1983.