latinica  ћирилица
30/04/2016 |  09:50 | Аутор: Агенције

Чак и минут вјежбања може бити користан за здравље

Већина људи тврди да нема времена за вјежбање, али професор кинезиологије Мартин Гибала каже да то више није довољан изговор.
Илустрација - Фото: РТРС
ИлустрацијаФото: РТРС

Нова студија објављена у часопису "PLOS One" показала је да само један минут интензивног вјежбања може бити користан колико и 45 минута умјерене активности.

"Ако као ја само желите да будете здравији и у бољој кондицији, не морате вјежбати по 45 минута дневно. Можете имати користи и од само једног минута интензивне активности", каже Гибала.

Он је са истраживачима подијелио 27 испитаника који нису имали навику да вјежбају у три групе.

Прва група је наставила са неактивним начином живота на какву је навикла, друга је вјежбала 45 минута на стационарном бициклу уз обавезних пет минута загријевања и истезања, а посљедња група је радила интервални тренинг у трајању од 10 минута. Ова посљедња, имала је по три интервала од 20 секунди током којих је максималном брзином окретала педале, а они су се смењивали са два двоминутна периода спорог окретања педала и укључивали пет минута загријевања и истезања.

Обе групе вјежбале су три пута недјељно током 12 недјеља и показали су готово идентична побољшања кад је ријеч о њиховом здрављу и кондицији.