latinica  ћирилица
07/05/2016 |  14:08 | Аутор: Агенције

Гојазност може бити заразна?

Гојазност може бити заразна, уколико се цријевне бактерије особа са прекомјерним бројем килограма пренесу на виткије људе, показало је истраживање.
Гојазност - Фото: илустрација
ГојазностФото: илустрација

Научници вјерују да бактерије из цријева леже "успаване" у спорама током дугог временског периода такозване бактеријске хибернације. То значи да бактерија може преживјети и ван тијела и потенцијално населити други организам, уколико се унесе храном.

Процјењује се да око два одсто тјелесне тежине зависи од бактерија, јер неке од њих могу пореметити укупну флору цријева.

Истраживање које су спровели научници Велком Траст Сангер института и објавили у часопису "Nature" показало је да килажа може да зависи од микроорганизама.

Осим тога, они су добили и могућност да своја сазнања примјене и на проучвање болести система органа за варење.

"Велика база података о геномима коју смо створили о овим бактеријама кључна је и за проучавање које бактерије су присутне или одсутне у организму људи са различитим проблемима с варењем. Сада можемо да ближе одредимо лијекове који су потенцијални кандидати за лијечење одређених болести", каже др Сем Форстер који је учествовао у студији.