latinica  ћирилица
11/05/2016 |  13:18 | Аутор: klix.ba

Вјежбање и физичка активност лијече депресију и анксиозност

Нова студија са универзитета у Калифорнији потврдила је оно што смо знали и раније - вјежбање повећава ниво неуротрансмитера као што су глутамат и ГАБА, који недостају особама које болују од депресије и анксиозности.
Вјежбање (Фото: menshealth.com) -
Вјежбање (Фото: menshealth.com)

Неуротрансмитери су хемијски "гласници" који мозгу омогућавају да комуницира с тијелом. Један од најраширенијих неуротрансмитера у мозгу је ГАБА (гама-амино маслачна киселина), неесенцијална амино киселина и природно средство за смирење. ГАБА побољшава квалитет сна, и помаже нам да регулишемо емоције и лакше се носимо са стресом.

Ричард Медок, професор психијатрије и бихејвијоралних наука, и вођа студије спроведене у Калифорнији, нада се да ће резултати ове студије помоћи љекарима и пацијентима да схвате бољу повезаност између вјежбања и менталних поремећаја.

"Депресивни поремећај карактерише снижен ниво ГАБА-е и глутамата, а наша студија је показала како вјежбање помаже у обнављању ових неуротрансмитера", каже др Медок.

У студији је учествовало 38 волонтера који су били подвргнути физичкој активности - вожњи бицикла у трајању од 20 минута. Уз помоћ магнетне резонанце, истраживачи су измјерили количину неуротрансмитера у њиховом мозгу прије и послије вјежбања. Као што можете претпоставити - након вјежбања је забиљежен пораст неуротрансмитера у мозгу.

И раније су студије показале сличне резултате, а бројни стручњаци у области заштите менталног здравља својим пацијентима и клијентима савјетују вјежбање у борби против анксиозности и депресије.

Џенифер Картер, психолог са универзитета у Охају користи физичку активност и вјежбање као саставни дио терапије за своје пацијенте још од раних 2000-их.

"Вјежбање је веома важан елемент у борби против депресије, анксиозности и других менталних поремећаја. Уколико ми се јави депресивна особа, кажем јој како су најбоље стратегије за самопомоћ заправо вјежбање и друштвена подршка. Анксиозним пацијентима дам до знања како вјежбање смањује бригу, стрес и нападе панике", каже Картер.