latinica  ћирилица
13/05/2016 |  08:42 ⇒ 08:43 | Аутор: Политика

За сујевјерне- баксузни петак само један ове године

Верује се да је петак 13. дан када је Ева појела јабуку са дрвета знања, Каин убио Авеља, и да су тада почеле библијске поплаве. Тринаести гост на Христовој Посљедњој вечери био је Јуда, а Христ је разапет на Велики петак.
Петак 13 (илустрација) -
Петак 13 (илустрација)

И није једина. Многи људи избегавају да на овај датум раде било шта што би их могло довести у неки ризик. Да није у питању радни дан, многи би га најрадије и преспавали, па још ако је тмурно и кишовито...

За страх од овог датума, психолози имају веома компликован назив. Зову га трискаидекафобија. Многи други за то користе скраћеницу – сујеверје.
Али, како смо уопште почели да се плашимо петка тринаестог?

Чињеница да Хамурабијев закон међу својим правилима нема број 13, може значити и да је страх од ове цифре старији и од хришћанства, али генерално, највише је оних који вјерују да се коријен овог страха налази управо у религији.

Баксузлук тринаестице изгледа није резервисан само за малерозно тринаесто прасе из изреке, па се зато данас граде зграде без 13. спрата, авиони и позоришта немају обиљежен 13. ред сједишта, а куће у улици се уместо овим бројем обиљежавају са 12а.Многи хотели нмају бројеве соба који се завршавају на 13.

Често овом дану и несвјесно приписујемо лоше знамење на основу неких наших искустава. За ногу сломљену на петак 13. нису кривци неспретност нити журба, него баш тај проклети малер. И тако се фама о невољама шири и развија.

Неки стручњаци имају ведрији поглед на посљедице овог дана, и тврде да заправо може бити безбједнији од свих других, управо због повећаног опреза код сујеверних. Други су знатно скептичнији и говоре о великим губицима свјетске економије који настају усљед тога што многи избјегавају да на овај дан улажу новац на берзи и обављају радне задатке.

Али, и за оне који се плаше овог дана, а и оне којима је цела ова прича о малеру досадна, ево добре вести: овај петак 13. једини је у 2016. години. Већ сутра можете да се опустите све до јануара сљедеће године.