latinica  ћирилица
16/05/2016 |  14:03 | Аутор: Независне

Здравим особама не требају пробиотици

Научници с Универзитета у Копенхагену упозоравају да је превентивно узимање пробиотика, односно такозваних "добрих бактерија" једна велика шарена лажа.
Јогурт (Фото: Thomas Strosse/Flickr.com) -
Јогурт (Фото: Thomas Strosse/Flickr.com)

Дански научници тврде, након што су пажљиво изучили седам различитих студија о наводној благотворности пробиотика, да не постоји доказ да су лактобацили на било какав начин измијенили цријевну флору здравих људи. По њиховим ријечима, ни намирнице добијене врењем, ни суплементи с млијечним бактеријама немају ама баш никакво дејство на наше тијело.

"Постоје јасни докази да пробиотици могу да помогну код неравнотеже у цријевној флори код болесних људи. Међутим, код здравих, њихов учинак је ништаван", казао је професор Олаф Педерсон, аутор истраживања, преноси Индепендент.

Пробиотици су живи микроорганизми, често означени као "добре бактерије", који се додају намирницима. Лактобацили претварају шећер у млијечну киселину због чега та храна има специфичан свјежи киселкасти укус.

У неке намирнице се додају, а природно се ферментише јогурт, кисјели купус и кефир. Глобално тржиште пробиотицима вриједи неких 25 милијарди еура.