latinica  ћирилица
23/05/2016 |  08:38 | Аутор: Независне

Ово су "најлуђе" зависности код животиња

Иако је зависност стање које се најчешће везује за људе, чини се да ни неке животиње нису поштеђене тог “проблема“. Наиме, ове животиње су зависне од крајње необичних ...
Мачка - Фото: РТРС
МачкаФото: РТРС

Хрчак

Ми смо срећни када љубимац покаже иницијативу за вјежбањем, међутим забиљежено је неколико случајева зависности “тренирања“ међу нашим најмањим крзненим пријатељима - хрчцима. Они обожавају тржање у точку, некада се чини да не могу да стану, а како стручњаци кажу, разлог томе је висока енергетска исхрана, или можда природни инстинкт.

Зец

Једном зецу у Кини установљена је зависност гледања корејских сапуница. На то су га подстакли власници са којима гледа сапунице све док оне не заврше. Такође, зец је толико посвећен радњи, да чак жели да угризе било кога уколико покуша да промијени канал за вријеме трајања епизоде.

Пчеле

Сви знамо да пчеле воле цвијеће, али су научници недавном студијом открили да оне највише воле оно чији полен у себи садржи кофеин. Пчеле које су сакупљале полен “нормалног“ цвијећа чешће су истраживале и испорбавале друге изворе, док су се друге стално враћале на исто цвијеће са кофеином.

Орангутан

Тори је женка орангутана која је у почетку тражила од посјетилаца зоолошког врта да јој баце цигарете само да их проба, а онда се једноставно “навукла“. Како би јој помогли запослени су је пребацили на безбједно, а Тори искориштава сваку прилику да покаже своје незадовољство.

Мачке

Мачке обожавају кутије, али неки власници су примјетили необичну наклоност љубимаца према пластичним кесама. Многе мачке обожавају да се играју кесама више него са купљеним играчкама или да у њима спавају.

Вервет мајмуни

Вервет мајмуни са Кариба често су зависни од алкохола, а ову штетну навику “покупили“ су од туриста. Животиње су примјетиле да туристи конзумирају коктеле, па су и оне испорбале. Као посљедица, јавили су се чести напади на локалне барове и пића остављена без надзора.