latinica  ћирилица
26/05/2016 |  08:36 | Аутор: РТРС

Чешка остаје рај за пушаче, Земан одушевљен

Неуспјех да по ко зна који пут Посланички дом чешког парламента пооштри закон против пушача, због којег Чешка у Европи има етикету раја за пушаче и пивопије, изазвао је данас раздор и узајамне оптужбе у коалиционој влади премијера Бохуслава Соботке, а искрено одушевио предсједника Чешке Милоша Земана који је окорјели пушач.

"Насмијао сам се пун радости, зато што сам себи рекао да не бих могао да ставим вето на закон ако би прошао јер бих био у сукобу интереса као тешки пушач", рекао је чешким медијима предсједник Земан.

Посланици су данас након четворочасовне бурне и жестоке расправе на крају одбили измјене Закона којима је Министарство здравља хтјело да забрани пушење у ресторанима и баровима, а такође смањи доступност алкохолних пића.

Иако је цијела владајућа коалиција Чешке социјалдемократске странке, Алијансе незадовољних грађана  и Хришћанске демократске уније - Чешке народне странке, требало да гласа за забрану пушења, на крају је договор минирало 13 посланика Алијансе и закон није прошао јер је за њега од 175 присутних гласало 80 посланика, 42 било против и да прође недостајало је свега осам гласова.

"Тиме су пошли на руку дуванском лобију и издали су интересе грађана", оптужио је Соботка коалиционог партнера АНО и лидера те странке министра финансија Андреја Бабиша.

Он је чак најавио да ће се хитно састати владајућа коалицији јер није могуће да влада издржи ако један њен члан већ неколико пута минира у парламенту законе о којима се договори цијела влада.

"Већ ми је доста. Ако се то тако настави, мислим да коалиција неће издржати", одговорио је премијеру лидер АНО, Бабиш.

Минирање договора и одбијање да гласају за закон посланици АНО правдају тиме да су у првобитни предлог прије гласања разни посланици унијели толико измјена, између осталог да се у ресторане уведу пушионице, да је то постао пропушачки закон за који нема смисла гласати.

Ресторани у Чешкој могу тако и даље да бирају да ли ће бити пушачки или непушачки, а предсједник Земан не вјерује да би због пропасти антипушачког закона могла да падне влада.

"Знате градацију појма непријатељ? Први степен непријатељ, други степен смртни непријатељ, трећи степен коалициони партнер", нашалио се поводом спорова у влади чешки предсједник.

(РТВЦГ)