latinica  ћирилица
26/05/2016 |  16:56 | Аутор: Агенције

Шта све доручкују људи широм свијета (ФОТО)

Као најважнији оброк дана, доручак највише доприноси здрављу. Обичаји који се тичу доручка разликују се широм свијета, а који су најбољи и најукуснији тешко је рећи, јер се укуси и културе итекако разликују.

У земљама као што су Шпанија, Француска и Италија доручак се састоји од тоста или неког пецива уз шољу јаке кафе, док је, рецимо, у Кини ријеч о процесу попут вечере, гдје је трпеза увијек пуна.

Кина – Традиционални доручак разликује су у дјеловима те земље, али комбинација печених штапића од теста и топло сојино млијеко најчешћи је јутарњи оброк код милиона Кинеза. Популарне су и топле супе и мале порције кинеских јела.

Аустралија – Аустралијанци обожавају веџемајт – смеђу пасту од мјешавине зачина и поврћа. Уз то уносе у себе и много воћа.

Бразил – Јака кафа и млијеко уз тањир пун хљеба, сира и шунке. Јутарње јело је и супа направљена од црног пасуља и различитог меса.

Италијани не пропуштају капућино у свом јутарњем ритуалу (Фото: breadcakesandale.wordpress.com)

Колумбија – Палачинке од кукуруза с путером или јајима, месом и шунком омиљено је јело Колумбијаца.

Куба – Тост с путером уз кафу с млијеком ће се највејроватније наћи сваког јутра на столу држављанина Кубе.

Енглеска – Доручак у тој краљевској земљи укључује јаја, кобасице, сланину, пасуљ, печурке и кувани парадајз. Наравно, уз то иде тост хљеб.

Француска – Традиционални доручак састоји се од кафе, француског хљеба или кроасана. Попут Кубанаца, хљеб или пециво умачу у кафу.

Њемачка – Свјеж хљеб, хладно месо, локални сиреви, путер и џем уз кафу или чај уобичајене су ствари које Нијемци преферирају ујутру.

Јапански доручак (Фото: thejapanguy.com)

Индија – Разликује се од регије до регије, али већином сервирају тањире с малим посудама у којима се налазе разна јела. Традиционални танки хљеб попут палачинке и пиринач су обавезни.

Италија – Многи Италијани почињу јутро капућином и кроасаном са џемом или чоколадом.

Мексико – Популарни оброци су чилакилес и уевос ранчерос, али ријеч је о доста јаким јелима. Опција за лаганији доручак је пециво уз кафу.

Јапан – Супа мисо, кувани пиринач, поврће и протеини попут рибе или јапанског омлета садржај су традиционалног доручка те источњачке земље.

Русија – Мале палачинке направљене од кефира и брашна пуњене сиром величине бисквита.

Руси ујутру обожавају мање палачинке (Фото: recipeler.com)

Турска – Доручак се уобичајено састоји од хљеба, сирева, путера, маслина, јаја, парадајза, краставаца, џема, меда и кајмака. Обавезан је турски чај.

Шпанија – Француски багет са парадајзом и тост са маргарином – многи ресторани нуде тај избор као главни доручак.

Јужноафричка Република – Житарице с топлим млијеком уобичајени су доручак становника Јужноафричке Републике.

Кореја – Пиринач, супа, риба или телетина.

Јамајка – Аки, врста воћа које изгледа попут умућених и мало испечених јаја најдражи је доручак те нације. Уз то једу слану рибу, свјеже поврће и печене боквице.

Шведска – Сендвич са рибом, хладним јајима, сиром, мајонезом и поврћем попут краставаца и парадајза.

САД – Јаја на око, кромпир, сланина или кобасице заједничко су свим регијама. Уз то иду слане или слатке палачинке.