latinica  ћирилица
26/05/2016 |  17:11 | Аутор: РТС

Трамвај будућности – идеално рјешење за гужве у саобраћају (ВИДЕО)

Сваке године улице у Кини постану богатије за око 20 милиона нових возача – што ствара неподношљиве гужве и велико загађење ваздуха. Најновији концепт трамваја који се креће изнад осталих учесника саобраћаја могао би бити кључно рјешење за градске гужве.
Трамвај будућности - Фото: Screenshot/YouTube
Трамвај будућностиФото: Screenshot/YouTube

Учесници 19. Међународног сајма високе технологије у Пекингу могли су се увјерити у начин на који функционише модел футуристичког трамваја.

Шинско возило будућности, заправо, ради на принципу „опкорачавања“ саобраћајних трака, тако да не зависи ни од каквих гужви. Као и авиони, има излаз за случај опасности.

Са дужином већом од 60 метара, трамвај може да прими чак 1.400 путника и превезе с једног мјеста на друго без икаквог заузимања простора на путевима. Осим тога, ради на струју, што би значило смањење емисије штетних гасова у Кини.

„Моћи ћемо да превеземо велики број путника да не копамо испод земље и правимо нове станице метроа, ово много мање кошта, али је примјенљиво само у саобраћајницима које су комфорне", објаснио је главни инжењер пројекта Сон Југонзу. 

Ово рјешење је неколико кинеских градова већ узело у разматрање, а пекиншка компанија "Transit Explore Bus" гради модел у природној величини у Чангџоу и планира да га тестира већ у јулу или августу ове године.

Нови кинески трамвај, који из милоште зову гутач аутомобила, неће остати само још једна футуристичка макета.

Можда би био добро рјешење за Европу, али само за оне градове који имају велике саобраћајнице. Потребне су најмање три коловозне траке да би се превоз исплатио, али инфраструктура која их прати може бити веома рационалана.

Постоје верзије које умјесто шина користе асфалт и иду као класични тролејбуси, што још више због трошкова овај пројекат приближава старом континенту.