latinica  ћирилица
26/05/2016 |  21:57 | Аутор: Агенције

Шта се деси када прогутамо жваку? (ВИДЕО)

Као клинце плашили су нас причама да жвакаћа гума остаје у цријевима заувијек или бар 7 година, али научници су обзнанили да је у питању само мит.
Шта кад прогутате жваку? - Фото: Screenshot/YouTube
Шта кад прогутате жваку?Фото: Screenshot/YouTube

То је класична прича за застрашивање дјеце - пругуташ ли жвакаћу гуму, она остаје у тијелу заувијек. И не само то, она може изазвати везивање цријева. Но, модерна истраживања показују да је то само још један у низу митова којима се родитељи служе и да нема никакву научну потврду.

Према стручњацима из америчког Друштва хемичара, жвакаћа гума није ништа штетнија за наш систем за варење од било које хране која пролази кроз њега. Истина, потребан је који дан више како би се разградила, али у цријевима се распада попут свих других намирница и истим хемијским процесима, пише Дејли мејл.

Чим поједемо нешто, варење се одвија у три фазе – прво механичко које наступа одмах након што прогутамо сажвкану храну, друга фаза укључује ензиме који су биолошки катализатори за разградњу, а у посљедњој храна прелази у цријева гдје крвне жиле упијају нутријенте, док се остатак "пакује" за излазак из тијела.

Жвакаће се гуме састоје од заслађивача, појачивача укуса, омекшавајућег елемента и гумене базе. Гуме које се користе, било да су природне или синтетичке, садрже молекуле полимера које успјешно разграђује киселина из желуца, али и други ензими који учествују у варењу.