latinica  ћирилица
27/05/2016 |  16:24 ⇒ 16:24 | Аутор: novosti.rs

Тропска воћка као природни инсулин

Тропска воћка карела снижава ниво шећера у крви. Сок дjелује против вируса, чисти црijева од микроорганизама, помаже у мршављењу...
Тропска воћка Карела - Фото: Wikipedia
Тропска воћка КарелаФото: Wikipedia

Карела се традиционално користи у кувању и медицини код народа Азије, Африке и јужне Америке. Тропска биљка из породице лозе (Momordica sharantia) је једна од ријетких која је добила потврду о љековитости од званичне медицине. Зову је и горка диња, откривена је у Индији, одакле је у 14. вијеку пренијета у Кину, па у друге дјелове свијета. Нарочито је популарна међу Јапанцима са Окинаве, који су познати по дуговјечности.

Расте као лоза, дугих и расцјепканих, јестивих горких листова и жутих цвијетова. Најпознатија је по изузетно горком плоду, који подсјећа на брадавичасту тиквицу издуженог облика, као и на краставац. Док је млад, зелене је боје, а кад сазри постаје наранџасто-жут. Зрео пуца на три дјела и појављују се јаркоцрвене сјеменке, горке и јестиве.

Карела садржи мало калорија, а незрели плодови су ризница витамина Ц, Б1, Б2, Б3. Обилују калијумом и фосфором, магнезијумом, цинком, манганом, фолатима, влакнима и другим корисним састојцима, који повољно дјелују на имунитет и цјелокупно здравље. Ово воће је природни инсулин, садржи специфичан састојак гликопротеин лектин који снижава ниво глукозе, односне шећера у крви.

Осим тога, чисти токсине из организма и лијечи псоријазу, подиже ниво енергије и олакшава дисање. Дјелује и као имуномодулатор, јер екстракти из кареле појачавају имунолошке функције ћелија, што је важно за обољеле од ХИВ-а, карцинома и других тешких болести.

Постоје докази да редовно конзумирање сока горке диње "изгладњује" ћелије рака и тако их уништава. Такође, сок дјелује антивирусно, чисти цријева од микроорганизама, ублажава варење и поспешује мршављење, олакшава проблеме изазване дијабетесом, убрзава зарастање рана. Од осушеног лишћа прави се чај против бактерија, који подстиче варење и лијечи маларију.

Карела се не препоручује само трудницама и дојиљама, јер њени састојци могу да изазову контракције материце, а дојиље путем млијека бебе снабдијевају материјама из биљке које су непожељне за најмлађи узраст.