latinica  ћирилица
27/05/2016 |  19:13 | Аутор: klix.ba

Рак дебелог цријева све чешћи и код људи млађих од 50 година

Једна од новијих америчких студија је показала како је број особа млађих од 50 година које обољевају од рака дебелог цријева у посљедњих десет година повећан за више од 11 посто.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

"Наша истраживања су показала како би здравствени радници морали бити више фокусирани на откривање раних симптома код младих пацијената, чиме би се смањила стопа смртности", каже вођа истраживања др. Ели Сутон са Маунт Синај Вест болнице у Њујорку и додаје:

"Заиста нам није јасно због чега је рак дебелог цријева постао учесталији код млађих пацијената. Можемо само претпостављати да је то због упалне болести цријева, гојазности или промјене у начину прехране, иако немамо тачне доказе за то".

За потребе истраживања научници су користили податке више од милион обољелих од рака дебелог цријева у периоду од 2004. до 2013. године.

Студија је објављена у 25. издању медицинског журнала "Cancer".

Рак (карцином) дебелог цријева једна је од најчешћих злоћудних болести код оба спола. Хируршки захват је основни облик лијечења, а прогноза овиси о стадију болести у тренутку постављања дијагнозе.

Рак дебелог цријева може започети у његовом почетном дијелу који се наставља на танко цријево (цекум), у главном дијелу дебелог цријева (колон) или у доњем дијелу дебелог цријева (ректум). Болест углавном започиње поступно и у већини случајева клинички се манифестује знаковима поремећаја цријевне функције (затвор, прољев, промјене дебљине столице...), крвљу и/или слузи у столици те опћом слабошћу, губитком тјелесне тежине и слабокрвношћу (анемијом).

Напредовањем болести осим цријевне стјенке захвата околне лимфне чворове, а касније се шири и на удаљена подручја као што су јетра, плућа и кости. Тада се могу јавити сметње које су одраз захваћености тих органа (бол и ломови костију, жутица, кашаљ...)

Рак дебелог цријева други је најчешћи облик рака код мушкараца (послије рака плућа) и код жена (послије рака дојке).