latinica  ћирилица
28/05/2016 |  08:57 | Аутор: klix.ba

Јесу ли суплементи које узимате опасни?

У доста случајева суплементи витамина и минерала или одређених биљних приправака како би се побољшале одређене функције организма знају бити одличан начин да побољшамо властито здравље и имунолошки систем. Но, баш као и у свему, и у свијету фармације и суплемената потребно је направити селекцију и пратити здрав разум те не тај начин спријечити евентуалне компликације.
Илустрација - Фото: Screenshot
ИлустрацијаФото: Screenshot

Подаци Америчке агенције за сигурност хране и лијекова наводе како се тренутно на тржишту налази више од 29.000 суплемената, а ова је агенција одобрила само неке од њих.

За разлику од лијекова које можете добити на рецепт и које вам пропише љекар, суплементи се могу набавити у слободној продаји и без проблема наручити с интернета. Лијекови пролазе строге контроле и клиничка тестирања, што их чини сигурнима за употребу, док код суплемената то није случај. Из тог је разлога потребан опрез, будући да многи од њих знају бити несигурни за употребу те негативно утицати на здравље.

Ово су само неки од савјета на које је потребно обратити пажњу.

Консултујте стручњака

Уколико сте већ на некој терапији, најмање што можете направити је консултовати се са својим љекаром у вези са суплементима које желите узимати и бити сигурни у то да они нећеутицати на терапију коју већ узимате.

Чак и корисни суплементи могу бити штетни у неким ситуацијама, нпр. код трудница или дојиља, у случају неке хроничне болести. Ваш љекар или фармацеут вам може дати више информација па је дефинитивно корисно посавјетовати се са стручњаком.

Обратите пажњу на дозу

У већини случајева више није аутоматски и боље. Ово је посебно важно кад су у питању суплементи, будући да превише одређених витамина или минерала може направити још већу штету од дефицита. Препоручене дозе витамина и минерала ће бити назначене на паковањима, а у случају дефицита савјетује се да се консултујете с професионалном особом.

Не купујте "магичне" пилуле

На интернету се може пронаћи доста "магичних" пилула које вам обећавају губљење килограма, повећање сексуалне жеље и могућности перформанса итд.

Америчка агенција за сигурност хране и лијекова наводи како ови суплементи знају бити итекако проблематични будући да неки од њих садрже стероиде и штетне твари које могу довести до озбиљних здравствених потешкоћа уколико се узимају "на своју руку". У већини случајева знају уопште не дјеловати.