latinica  ћирилица
28/05/2016 |  11:48 ⇒ 11:50 | Аутор: 24sata.rs

Гушење храном: Потез који би вам могао спасити живот (ВИДЕО)

Већина људи зна шта треба да ради уклико види да је неко у њиховој близини кренуо да се дави комадом хране или неким страним објектом - Хајмлихов захват је један од најпознатијих потеза на свијету.
Џеф Рехман - Фото: Screenshot/YouTube
Џеф РехманФото: Screenshot/YouTube

Међутим, шта да радите ако вам се деси да се загрцнете и не можете да дођете до ваздуха, а око вас нема никога?

Гушење храном уопште није тако ријетка појава као што дјелује, али у највећем броју случајева може да се избјегне фаталан исход. Међутим, како бисте успјели да избаците то што вам спријечава доток ваздуха до плућа, морате неким наглим порезом да помјерите дијафрагму на горе како би се ваздух нагло избацио.

Ово се најчешће постиже чувеним Хајмлиховим захватом, али за то вам је потребна помоћ. Срећом, стручњаци су открили како сами себи можете да спасите живот.

Џеф Рехман, медицински техничар који ради већ 22 године, осмислио је потез који је подједнако ефикасан, а притом можете сами да га изведете у случају нужде. Његове савете треба свако да прочита, јер би управо ово могло једног дана да нам спасе живот.

Џефови савјети:

- Не паничите. Покушајте да останете прибрани.

- Клекните и ослоните се на под рукама, тако да вам је тијело хоризонтално изнад пода.

- Нагло помјерите руке и пустите да вам читав труп падне и удари о земљу. Ово ће учинити да сав ваздух нагло излети из плућа, а заједно са њим и храна или страни објекат који се заглавио у душнику.