latinica  ћирилица
29/05/2016 |  09:15 | Аутор: Би-би-си

Евина тајна: Чудовиште из доба јуре још мучи научнике (ВИДЕО)

На стотине костију лежи на поду, а др Хилари Кечам из Природњачког музеја у Оксфорду треба свакој од њих да нађе мјесто.
Природљачки музеј у Оксфорду - Фото: Screenshot/YouTube
Природљачки музеј у ОксфордуФото: Screenshot/YouTube

Потребно је више од сата да се распореде све кости гигантске Еве – плесиосаура који је владао океанима прије више стотина милиона година.

Много тога се не зна о њиховој биологији, анатомији и еволуцији.

"Плесиосаури су необичне животиње", каже др Кечам која тражи геолошке узорке у музеју. "Они су врста рептила, али нисмо сигурни гдје се уклапају у животињском царству".

Остатке Еве пронашла је група археолога аматера 2014., примјетивши дјелић кости који вири из глиновитог тла у близини Питербороуа. Касније истраживање показало је да је ријеч о комплетном скелету древне звијери.

"Ово су врло ријетки фосили", каже др Кечам.

Један од разлога због којих је фосил тако добро очуван је тај што је пронађен у такозваној оксфордској глини, која се протеже дуж готово цијеле Енглеске и гдје је досад пронађено много фосила.

Тренутно је у току чишћење сваке кости великог плесиосаура, а то је врло тежак процес.

Ипак, лобања је већ детаљно очишћена и скенирана, а током тог истраживања утврђено је да фосил припада досад непознатој врсти плесиосаура.

Тек ће даља испитивања показати о чему је тачно ријеч. Ипак, резултате не треба очекивати у скорије вријеме, пошто је, како каже др Кечам, "тешко слагати слагалицу без слике на поклопцу".