latinica  ћирилица
29/05/2016 |  14:27 | Аутор: klix.ba

Прехрана без глутена: Гдје престаје брига о здрављу и почиње маркетиншки тренд?

Тренд прехране без глутена постао је посебно актуелан у свијету у посљедњих неколико година, па се тако доста људи одлучује из своје прехране избацити житарице као што су пшеница, јечам, зоб и раж.
Пекарски производи - глутен - Фото: РТРС
Пекарски производи - глутенФото: РТРС

Недавна студија под називом "The Gluten-Free Diet: Recognizing Fact, Fiction, and Fad", објављена у америчком журналу педијатара, има за циљ рушења одређених предрасуда у вези глутена.

Број особа обољелих од целијакије (болест нетолеранције на глутен) је у порасту у читавом свијету, као и свијест о важности значаја здраве прехране у данашњем, модерном времену у којем живимо. Међутим, као и у свему, и овдје је потребан опрез, као и границе, савјетују стручњаци, па је тако и ова студија показала како је прехрана без глутена постала популарна и код особа које немају никакву дијагнозу нити разлог због којег не би требали јести глутен.

Прехрана без глутена је кључна у лијечењу особа са целијакијом, осјетљивошћу на глутен, те јако важна у лијечењу код особа с аутоимуним болестима. Истовремено, она је данас постала својеврсни тренд, па се на овакав начин прехране одлучују и особе које немају потребу за тим.

Ово постаје идеално плодно тло за прехрамбену индустрију која уз помоћ "gluten free" производа повећава своју продају, привлачи све више људи који падају под утјецај одређеног тренда и на тај начин зарађује новац.

"Gluten Free" индустрија је у периоду од 2013. до 2015. године забиљежила раст од чак 135 посто, са просјечном продајом од 11.6 милијарди у 2015. години.

"И док доста људи глутен фри прехрану сматра хиром, продаја оваквих производа у константном је порасту. Недостаје нам довољно информација о томе колико је прехрана без глутена заправо корисна за особе без икаквих здравствених потешкоћа", каже др. Норелле Реиллy, професорица педијатрије на универзитету у Колумбији и додаје како се врло се често дешава да се људи одлучују на овакву врсту прехране самостално и на своју руку, без претходног савјетовања са стручњаком.

Глутен (лат. љепило, више познат под називом као пшенични глутен) је љепљива, еластична бјеланчевинаста твар која се налази у пшеници (житу), брашну, ражи, јечму, пиру, те зоби која је често контаминирана због тога што се најчешће узгаја уз пшеницу. Глутен чини тијесто љепљивим и он даје еластичност тијесту од свију житарица. Осим у споменутим житарицама, глутен се налази свуда око нас, садржи га већина производа – пица, тјестенина, спирулина, индустријска храна, па чак и ружеви за усне. Врло је битна прехрамбена компонента, јер су сјеменке жита иначе сиромашне бјеланчевинама. Постоје и житарице које не садрже глутен: кукуруз, хаљда, просо, смеђа рижа и др.

Бројни стручњаци наводе како је прехрана без глутена свакако неопходна за особе обољеле од целијакије или осјетљивости на глутен, те изузетно важна код особа које болују од аутоимуних обољења (хасхимото, реулматоидни артритис, лупус, мултипла склерза, витилиго, псоријаза и многе друге).

Бројне новије студије долазе до закључка како је оштећење пробавног тракта услијед неподношљивости глутена узрок аутоимуним болестима, као што су на примјер дијабетес типа 1, лупус, поремећен рад штитњаче и др. Процјењује се да 9 од 10 особа које не подносе глутен не знају за то.

Ипак, бројни стручњаци дијеле мишљење о томе како особе које немају здравствених потешкоћа овог типа немају потребу да избјегавају глутен у својој прехрани, а то је и један од резултата нове америчке студије објављене у публикацији "Journal of Pediatrics".