latinica  ћирилица
31/05/2016 |  12:46 | Аутор: РТРС

Свјетски дан без дуванског дима

Свјетска здравствена организација са земљама партнерима, сваке године обиљежава 31. мај, Свјетски дан без дуванског дима. Ове године обиљежавање Свјетског дана без дуванског дима, има за циљ промовисање стандардизованог паковања цигарета, као свеобухватну мултидисциплинарну мјеру контроле дувана која ограничава рекламирање дуванске индустрије и доприноси смањењу потражње дуванских производа.
Забрана пушења - Фото: илустрација
Забрана пушењаФото: илустрација

Пушење је једна од највећих јавноздравствених пријетњи са којом се сусрећу земље широм свијета. Ален Шеранић, виши стручни сарадник у Ресору за јавно здравство, међународне односе и ЕУ интеграције Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске упозорава да према подацима Свјетске здравствене организације сваке године од посљедице пушења у свијету умре скоро шест милиона људи.

- Доказано је да је пушење повезано са настанком кардиваскуларних, респираторних и канцерогених обољења, као што су срчани и мождани удар, обструктивна болест плућа или рак плућа. Изложеност дуванском диму може довести до изненадне смрти дојенчади, а пушење у трудноћи до неправилног раста и развоја плода. Поред тога што има директне посљедице на здравље становништва, пушење се негативно одражава и на приходе домаћинства, повећава трошкове у здравству и негативно дјелује на привредни развој земље, напомиње Шеранић.

 Слично земљама широм свијета пушење представља значајан јавноздравствени проблем и у Републици Српској. Према подацима ЈЗУ Института за јавно здравство Републике Српске, у 2014. години најчешћи узрок умирања су била обољења из групе болести система крвотока, малигних болести и болести система за дисање, за које се поуздано зна да су повезани и са пушењем.

- Према резултатима Истраживања вишеструких показатеља у Републици Српској 2011-2012. године конзумација дуванских производа је учесталија међу мушкарцима него женама. Око 51 одсто жена и 58 одсто мушкараца од 15 до 49 година живота је изјавило да су некада током живота користили дувански производ. Конзумација дувана међу женама била је учесталија у градским него у осталим срединама, док је удио мушкараца који конзумирају дуван био нешто већи у сеоским него у градским срединама, упозорава Шеранић.

Према истраживању које је спровео ЈЗУ Институт за јавно здравство у 2010. години, 28,7 одсто становништва узраста од 18 година и више, свакодневно пуши, што је у односу на 2002. годину мање за око пет одсто, наводи се у саопштењу Министарства здравља и социјалне заштите

Такође, према подацима истраживања које је 2015. године ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске спровео у Бањалуци, Добоју и Требињу учесталост пушења у популацији становништва од 15 до 65 година је 24,6 одсто. Према овом истраживању, утврђено је и да учесталост пушења расте са годинама живота, тако да најмање пуше испитаници узраста 15 до 18 година (5,8 одсто) а највише испитаници од 45 до 54 године живота (42,5 одсто).

Према ријечима Шеранића у Републици Српској у просјеку дужина пушачког стажа свакодневних пушача је 12,7 година, а више од половине свакодневних пушача пуши 20 и више цигарета дневно. Такође, једна петина свакодневних пушача у Републици Српској има жељу да престане са пушењем у наредних шест мјесеци. Пушење је у Републици Српској распрострањено и у полуацији младих од 13 до 15 година.

Подаци Глобалног истраживања пушења код младих, које је у Републици Српској спроведено 2013. године, показали су да 7,9 одсто младих су свакодневни пушачи, док је 33,7 одсто дјечака и 28 одсто дјевојчица пробало пушити дуван или неки други дувански производ. Забрану пушења у затвореним јавним мјестима подржава 82 одсто становништва 15 до 65 година старости и 83,2 одсто младих 13 до 15 година старости што се везује за промјену свијести јавности о пушењу, односно не прихватање пушења као друштвено пожељног понашања.

Контрола дувана ће у Републици Српској и даље бити важна област у којој ће се проводити едукација јавности о штетним ефектима дуванског дима и подизање свијести јавности о штетним посљедицама конзумирања дувана и дуванских производа.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске ће у сарадњи са ЈЗУ Институтом за јавно здравство Републике Српске и другим партнерским институцијама и организацијама наставити спровођење промотивних и превентивних активности усмјерених на смањење учесталости пушења у цијелој популацији, а првенствено у популацији младих људи, наводи се у саопштењу.