latinica  ћирилица
02/06/2016 |  12:56 | Аутор: Агенције

Шта је заправо интолеранција на лактозу?

Није необично изгубити толеранцију на млијеко и млијечне производе временом, поготово узевши у обзир чињеницу како је од 60 до 75 одсто популације алергично на лактозу.
Млијеко (Фото: ethosorthodontics.com.au) -
Млијеко (Фото: ethosorthodontics.com.au)

Око 30 милиона Американаца има неки степен интолеранције на лактозу која се открије преиј него што наврше 20 година живота.

Уколико у обзир узмете чињеницу како је човјек заправо једина врста која и у одраслој доби пије млијеко другог сисара, није изненађујуће да је интолеранција на лактозу тако честа.

Будући да се кравље млијеко много користи у исхрани, доста људи није ни свјесно у коликој мјери то утиче на њихово здравље.

- Неки људи који свакодневно конзумирају млијеко имају константне симптоме попут надутости и затвора, али заправо никад не саберу два и два и мисле како је то нормално па им не пада на памет како би то могло бити од млијека - каже др. Робин Чуткан, оснивач клинике "The Digestive Center For Women" у Висконсину.

Интолеранција на лактозу значи да ваше тијело има проблем с варењем лактозе, врсте шећера које се природно налази у млијеку и другим млијечним производима. Ово није исто као и алергија на храну, будући да њени симптоми нису толико интензивни и потенцијално фатални.

Људи с интолеранцијом на лактозу могу пити млијеко и јести млијечне производе, али ће морати истрпити симптоме попут гасова и надутости, а могу се јавити и дијареја и крв у столици, као и повраћање, грчеви... Симптоми се јављају након 30 минута до два сата након конзумирања млијека или млијечних производа.

Неке особе могу бити нетолерантне на млијеко и млијечне производе чак и ако немају интолеранцију на лактозу, а најчешће је то због протеина казеина који у тијелу може изазвати упалне процесе, поготово код особа с аутоимуним обољењима.

Уколико волите млијеко и не можете да замислите живот без њега, а имате неки вид интолеранције или осјетљивости, онда можете пробати са елиминацијом ових производа из исхране на одређени период, како бисте видјели да ли ће доћи до смањења симптома. У том се случају можете окренути алтернативама као што су кокосово, бадемово или пиринчано млијеко.