latinica  ћирилица
02/06/2016 |  17:11 | Аутор: Агенције

Овако вам тијело показује да не пијете довољно воде

Овај природни извор здравља многи често заборављају да уврсте у свакодневну рутину, и тако чине велику штету свом тијелу.
Вода - Фото: илустрација
ВодаФото: илустрација

Да бисте угасили жеђ, најбоље је да посегнете за чашом обичне негазиране воде. Али овај природни извор здравља многи често заборављају да уврсте у свакодневну рутину, и тако чине велику штету свом тијелу. Побројали смо неке од знакова да вашем тијелу недостаје воде.

1. Уста су вам сува

Најочигледнији знак жеђи манифестује се кроз сувоћу усница, језика и усне дупље. Али ако вам су уста сува, значи да је ваше тијело већ дехидрирано. Јесте ли икада претјерали у алкохолу, и сјећате ли се колико сте потребу имали за водом јутро након тога? Треба слушати своје тијело и задовољити његове потребе.

2. Кожа вам је исушена

Кожа је највећи орган, и треба му много воде да би радио како треба. Исушена и надражена кожа један је од првих знакова потпуне дехидрације, која потом може водити до озбиљних посљедица за тијело. Уз то, недовољно воде смањује могућност тијела да се зноји, и тако избаци токсине из организма.

3. Очи су вам суве

Недостатак воде манифестује се и кроз сувоћу очију, које због тога постају црвене. Немогућност влажења очију посебно ће створити проблеме особама које носе контактна сочива.

4. Боле вас зглобови

Хрскавица и леђни дискови садрже чак 80 одсто воде. Ако желимо да спријечимо непријатно трење костију приликом прављења сваког корака, скакања, вјежбања и трчања, треба пити одговарајуће количине воде.

5. Смањује вам се мишићна маса

Мишићи такође садрже значајне количине воде. Мање воде у тијелу аутоматски је повезано и са смањивањем мишићне масе. Редовно испијање воде прије, током и након вјежбања даће тијелу гориво да издржи напоре те смањити посљедице тренинга.

6. Осјећате се уморно

Поспаност, умор и летаргија додатни су симптоми недостатка воде у тијелу. Када пијете неодговарајућу количину воде, тијело је "позајмљује" од других доступних органа због чега се особа осјећа лоше, те се спорије се опоравља од болести.

7. Осјећате нападе глади

Дехидрираност вара "мозак", па он шаље сигнале тијелу како је гладно. Напади глади хватају вас у свако доба дана и ноћи, а буде вас чак и из сна. Али конзумација хране без одговарајуће хидрације успорава метаболизам и подстиче стварање масних залиха на тијелу.

8. Мучи вас пробава

Жгаравица је само један од сигнала претјеране количине киселине у желуцу као посљедице недостатка воде. Вода овлажује систем за пробаву, а одговарајуће количине спречавају проблеме у цријевима, као и појаву затвора.

9. Имате смањену потребу за одласком у тоалет

Мањак воде у тијелу утиче и на вашу потребу да обављате малу нужду. Ако не идете у тоалет макар четири до 7 седам пута током дана пијете премало воде. Тамнија боја мокраће упућује такође да нисте одговарајуће хидрирани.

10. Показујте знакове прераног старења

Недостатак воде видљив је и на вашем лицу. Будући да недостатак воде утиче на сувоћу коже, иста постаје изложена пријевременим борама, губи еластичност...